Tientallen gewonden op de Tempelberg in Jeruzalem

© lbo

Bij rellen met de Israëlische ordestrijdkrachten zijn woensdag op de Tempelberg in Jeruzalem een 25-tal Palestijnen gewond geraakt. De politie zette traangas in tegen de Arabische gelovigen. Dat meldde het Palestijnse persbureau Wafa.

lbo

Volgens de Israëlische politie hadden eerder tientallen jongere Palestijnen joodse bezoekers op de Tempelberg en de politie met stenen bestookt.

De Tempelberg, met de al-Aqsa-moskee en de Rotskerk, wordt door de moslims als ‘haram al-sharif’ (islamitisch heiligdom) vereerd. Ook voor de joden is de plaats heilig, omdat die is opgericht op de plaats van de tweede joodse tempel, die in het jaar 70 werd verwoest.

Op de Tempelberg komt het steeds weer tot geweld. De Palestijnen vrezen dat Israël stapsgewijs de controle over de Tempelberg wil overnemen. Ze zijn er daarom tegen dat joden op het terrein bidden. Er zijn echter gelovige joden, die tijdens het joodse paasfeest Pessach, dat maandag is begonnen, de Tempelberg willen bezoeken. Pessach is een van de drie pelgrimsfeesten.

Israël had het Arabische oostelijke deel van Jeruzalem met het historische centrum waar ook de Tempelberg ligt, tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverd. De Tempelberg wordt vandaag beheerd door Jordanië en de islamitische dienst Wakf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen