De grote maandelijkse uitrol van Windows-updates afgelopen dinsdag lijkt niet te verlopen zoals Microsoft had gehoopt. Een deel van de Windowsgebruikers geeft aan dat hun systeem onstabiel is geworden en crasht na de installatie van de recentste updates.

Microsoft erkent het probleem. Een aantal specifieke updates blijkt aan de bron te liggen. De grootste boosdoener is update MS14-045. Die update, bedoeld om kwetsbaarheden in drivers te verhelpen, veroorzaakt de grootste problemen. Microsoft adviseert iedereen die de update reeds installeerde om die te verwijderen. Drie andere updates zouden eveneens aanleiding geven tot problemen maar hoeven niet gedeïnstalleerd te worden, aldus Microsoft.

Naast MS15-045 gaat het om de update om het symbool van de Russische roebel te ondersteunen in Windows en het pakket aan augustus-updates voor Windows RT 8(.1), Windows 8(.1) en Windows Server 2012 (R2). Concreet krijgen gebruikers een zogenaamd blue screen of death te zien, een blauw scherm met daarop een 0x50 foutmelding, waarna Windows er de brui aan geeft.

Een ander, minder ernstig probleem dat zich voordoet na de installatie van enkele nieuwe beveiligingsupdates zorgt ervoor dat lettertypes niet meer gewijzigd kunnen worden. Sommige lettertypes zouden tevens niet meer correct weergegeven worden.

Wie die updates nog niet downloadde en installeerde heeft voorlopig niets meer te vrezen, aangezien Microsoft ze intussen al uit Windows Update heeft verwijderd. Voorlopig lijkt het er wel op dat de laatste Patch Tuesday meer kwaad dan goed heeft gedaan