Hacker riskeert vier jaar cel, maar krijgt wel pluim van rechter

Verbijstering alom op de rechtbank van Veurne. Daar is Bilal K. (24), een Marokkaanse jongen uit Aalst, moeten voorkomen voor het hacken van maar liefst 4.800 websites, onder meer die van Club Brugge. Hij heeft voor 1,8 miljoen euro schade aangericht, riskeert 4 jaar cel, maar toch gaf de rechter hem een dikke pluim. ‘Je hebt dit allemaal zelf aangeleerd? Daar heb je heel wat capaciteiten voor nodig.’

Wim Brillouet en Mark Maes

Een rechter die onder de indruk is van het kunnen van een misdadiger. Zelfs Jeroen Thieren, de advocaat van de hacker die terechtstaat in Veurne, kon z’n oren niet geloven. ‘Maar ik ben blij dat de rechter de capaciteiten van mijn cliënt heeft opgemerkt.’

Anti-joodse uitspraken

‘En je hebt dit allemaal zelf aangeleerd?’ Die uitspraak van rechter Xavier Stevenaert is des te opvallender, als je weet wat Bilal K. heeft aangericht. In drie jaar tijd kon hij 4.800 websites kraken. Hij verving daarbij de officiële startpagina van elke website door een zelfgemaakte internetpagina met vooral anti-joodse uitspraken op. Naast de website van voetbalclub Club Brugge en die van de gemeente Kortrijk, moest zelfs de officiële website van de Marokkaanse overheid eraan geloven.

Bilal kon ook geld van privérekeningen afhalen via gestolen kredietkaartgegevens en paswoorden. Volgens het openbaar ministerie kan de totale schade oplopen tot 1,8 miljoen euro. Het gaat dan om herstellingskosten aan websites en servers bij honderden bedrijven en particulieren, plus het gestolen geld. Daar heeft hij vliegtuigtickets, merkkledij en iPhones mee gekocht.

Groter netwerk

Bilal K. had volgens z’n advocaat maar één doel: ‘Mijn cliënt is niet iemand die met dat hacken winst probeerde te maken. Hij is gewoon iemand die enorm veel verstand heeft van computerveiligheid. Hij hackte die websites om aan te tonen dat ze erg slecht beveiligd waren. Er zijn zelfs getroffen bedrijven die achteraf hebben gevraagd of Bilal niet voor hen kan komen werken’, zegt Thieren. De hacker kent op 30 september zijn straf.

Volgens het onderzoek maakt de hacker deel uit van een groter netwerk, dat informaticamisdrijven pleegt. De leden zitten verspreid over de hele wereld. Ze wisselen hackingmethodes, kredietkaartgegevens, wachtwoorden en gebruikersnamen uit.

Dat één iemand zoveel schade kan aanrichten, roept vragen op. In heel België raamt de Staatsveiligheid de schade van cyberaanvallen op 3 miljard euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen