Het oordeel van onze clubwatchers: waarom moet Dendoncker, Pozuelo of Tielemans ‘Profvoetballer van het Jaar’ worden?

Vanavond weten we wie van het trio Leander Dendoncker, Alejandro Pozuelo en Youri Tielemans uitgeroepen wordt tot ‘Profvoetballer van het Jaar 2017’. Onze clubwatchers Jürgen Geril (Anderlecht) en Marnik Geukens (RC Genk) laten alvast hun licht schijnen over de drie genomineerden...

De trofee wordt vanavond uitgereikt op het Gala van de Profvoetballer van het Jaar, dat vanaf 20u30 wordt uitgezonden op Play Sports. Ook de trofeeën Doelman, Belofte en Trainer van het Jaar worden dan uitgereikt. De stemmen kwamen telkens enkel en alleen van de spelers van de 16 eersteklasseclubs.

Dendoncker: de man die er altijd stond

Anderlecht-watcher Jürgen Geril: “Leander Dendoncker is natuurlijk de man die werkelijk alles heeft gespeeld, en daarbij - in tegenstelling tot Youri Tielemans - minder pieken en dalen liet noteren. Dendoncker stond er altijd. Hij was met zijn enorme loopvermogen essentieel in het systeem-Weiler, vooral op defensief vlak. Offensief? Het klopt dat hij meer en meer begint te scoren, hij heeft leren infiltreren. Met belangrijke goals tegen Club Brugge en Manchester tot gevolg. Dat hebben ze in Engeland ook gezien: dat was Premier League-niveau, hij is met zijn fysiek ideaal voor het Engelse voetbal.”

“Dendoncker is ook het beste argument voor een goede opleiding: de nuchterheid zelve, loopt nooit naast zijn schoenen, zal altijd blijven werken. Vier jaar geleden waren er bij Anderlecht nog grote twijfels of hij het wel zou halen, maar hij is zijn eigen weg gegaan en heeft alles heel snel opgepikt. Bovendien is zijn blessuregevoeligheid nu ook weg: voorheen had hij daar wel eens last van, maar met extra trainingen en verzorging heeft hij dat minpunt zelf weggewerkt.”

“De enige bedenking die ik kan maken, is dat hij geen glamour uitstraalt, geen star quality heeft. Maar goed... Moet dat?”

Pozuelo: “Een Polar? Dat hebben we in Sevilla niet”

Genk-watcher Marnik Geukens: “Alejandro Pozuelo is zonder twijfel de grootste artiest op de Belgische velden, de man met de meeste flair. Was de verkiezing van de ‘Profvoetballer van het Jaar’ een schoonheidswedstrijd, dan wint hij afgescheiden. Voor hem komen mensen naar het voetbal.”

“Dat weten ze ook in Genk: elke aanval dit seizoen kwam via hem, hij eiste de bal als een ouderwetse nummer tien altijd op. Hij heeft het Genkse publiek ook verzoend met de ploeg: ondanks het missen van Play-off 1 was er weinig kritiek, net omdat het voetbal zo fraai was. En er was natuurlijk het bereiken van de kwartfinale in de Europa League, daar speelde hij ook een bepalende rol in.”

“Of hij fysiek tekortkomt? Neen, dat klopt niet, hij heeft wel degelijk een grote motor. Die kritiek dateert uit de periode toen hij niet in België was. Toen was hij op fysiek vlak nergens, maar dan hij ook maanden zonder ploeg gezeten en compleet stilgelegen. Leuke anekdote: toen Peter Maes hem vroeg of hij wel met een Polar liep, antwoordde hij: ‘Neen, in Sevilla hebben we geen Polar. Daar hebben we alleen een bal.’ En in zijn eerste testwedstrijd kwam hij inderdaad de middencirkel niet uit. Maar Maes is daar op zijn eigen manier mee in de clinch gegaan, en Pozuelo heeft zich sindsdien enorm ontwikkeld. Die pluim mag Maes op zijn hoed steken.”

“De enige bedenking die ik kan maken, zijn de cijfers: 8 doelpunten in 53 wedstrijden dit seizoen, dat is te weinig. Dat komt omdat alles mooi moet zijn, hij blijft een artiest. Maar rond de zestien meter kan het efficiënter. Dat is ook de reden dat Genk niet in Play-off 1 is geraakt: alles moest té mooi. Wat Charleroi heeft, dat ondanks alles willen winnen, dat heeft deze ploeg helemaal niet.”

Tielemans: het puurste talent

Anderlecht-watcher Jürgen Geril: “Of Youri Tielemans de speler met het meeste potentie is in de Belgische competitie? Ik zou het eerder omschrijven als ‘het puurste talent’. Maar het klopt: Tielemans is nog nooit zo beslissend geweest als dit seizoen. Hij zit in de dubbele cijfers qua goals én assists (13 doelpunten en 12 assists, nvdr.). Dennis Praet stelde dat ook altijd voorop, maar heeft dat nooit bereikt. En waar hij vorig seizoen nog vaak verdween uit de wedstrijd, was dat dit seizoen al veel beter. Hij stond fysiek ook veel sterker, hij geeft zelf ook toe dat hij enkele kilo’s kwijt is tegenover vorig seizoen.”

“Ook de nonchalance is verdwenen: het “oor in, oor uit”-gedrag is verdwenen. Hij luistert nu veel meer naar ploegmaats met veel ervaring. En natuurlijk: hij heeft die star quality, dat aura van ‘ik zal dat hier wel eens even oplossen’. En vergeet niet: hij is nog altijd maar 20 jaar!”

“Dat gezegd zijnde: als pakweg Manchester United nú Dendoncker én Tielemans haalt, dan zal die eerste eerder spelen. Het is natuurlijk makkelijker op defensief vlak: Dendoncker zal altijd zijn kilometers malen, zal altijd zijn duels winnen. Van Tielemans zouden er offensief assists en goals verwacht worden, dat lijkt me minder vanzelfsprekend. Zoals Nainggolan zei: ‘Tielemans in de Serie A, ik moet het nog zien. Met die plus- en minpunten lijkt Monaco me een goeie keuze met het oog op doorgroei. Maar dan nog kun je de vraag stellen of hij nu al aan de bak zou komen bij een halvefinalist in de Champions League.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen