Is Donald Trump heiliger dan paus Franciscus?

© Photo News

Donald Trump ging woensdagochtend tijdens zijn eerste buitenlandse reis op bezoek bij paus Franciscus in Vaticaanstad. De Amerikaanse president staat echter niet meteen bekend als een religieus man, integendeel.

vtvn

Hij werd dan wel ’religieus’ opgevoed, Trump heeft op zich weinig met het christendom of religie in het algemeen. Hij woonde slechts sporadisch erediensten bij en onderhield nauwelijks relaties met religieuze leiders binnen en buiten de Verenigde Staten. Ook niet wanneer hij zich kandidaat stelde als president, al laat hij zich sindsdien wel meer uit over religie.

Trump beseft namelijk dat religie nog steeds een heel belangrijke rol speelt in de VS en dat hij van de religieuze kant alle steun kan gebruiken. Zo kwam hij op een goed blaadje te staan bij religieus conservatief Amerika door rechter Neil Gorsuch te nomineren voor het Hooggerechtshof en een wet uit te vaardigen die pastoors meer ruimte geeft om te preken over de politiek.

Met de paus komt de president echter niet zo goed overeen. Opvallend, want in 2013 was Trump nog ‘laaiend’ enthousiast over de aanstelling van Franciscus:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Franciscus had Trump onlangs echter verweten geen christen te zijn omdat “hij muren bouwt in plaats van bruggen”. Waarop Trump reageerde door te zeggen dat de uitspraken van de paus “schandalig” waren. Toch stonden ze woensdag samen op de foto en bidden ze aan het graf van Jezus Christus.

Trump de protestant

Bidden, dat doet Trump dus niet in zijn vrije tijd. In tegenstelling tot zijn ouders. Mama Maryanne Macleod is afkomstig uit een protestantse gemeenschap in Schotland, terwijl zijn vader Fred uit een protestants Duits gezin komt dat wekelijks naar de kerk ging. Maryanne is nog steeds gelovig en beweert dat ze haar kinderen volgens de protestantse leer opvoedde.

Trump is dus ook veel meer protestant dan christen, claimen een aantal religieuze sites. De kerk waar alles begon, was de First Presbyterian Church in Jamaica. Zijn ouders raakten bevriend met pastoor Norman Vincent Peale, die ze gebruikten voor familieaangelegenheden als doopfeesten, huwelijken en begrafenissen.

Peale werd doorheen de jaren een goede vriend van Donald Trump, tot zijn dood in 1993. De pastoor schreef bovendien een boek dat Trump zou beïnvloed hebben: The Power of Positive Thinking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen