Oorzaak astma gevonden, medicijn binnen 5 jaar mogelijk

Britse onderzoekers hebben ontdekt wat de oorzaak is van astma, en ze weten ook hoe ze die oorzaak kunnen uitschakelen. Ze hopen binnen vijf jaar een geneesmiddel te hebben tegen de aandoening en zo het gebruik van puffers overbodig te maken.
De Amerikaanse zwemster Shannon Vreeland gebruikt een puffer.

Astma is een slopende, chronische ziekte die hoesten kan veroorzaken, piepende ademhaling, benauwdheid en kortademigheid. Inhaleertoestellen - puffers - kunnen het probleem onder controle houden, maar sommige mensen reageren niet op de huidige behandeling.

Onderzoekers van de Cardiff University in Wales en Kings College in London hebben ontdekt welke cellen de luchtwegen doen vernauwen, als ze reageren op irriterende factoren zoals vervuiling.

Uit experimenten met weefsel uit de luchtwegen van mensen en muizen bleek dat receptorcellen die gevoelig zijn voor calcium, CaSR-cellen - die veranderingen in het milieu waarnemen -, bij mensen met astma hyperactief worden en zo ontstekingen, vernauwingen en stuiptrekkingen van de luchtwegen veroorzaken.

Het onderzoek van het team is gepubliceerd in Science Translational Medecine.

Geneesmiddel bestaat al

Belangrijk is dat er al geneesmiddelen bestaan die de CaSR-cellen kunnen deactiveren.Het gaat om geneesmiddelen die gebruikt worden voor de behandeling van botontkalking en die calcilytics genoemd worden.

Als astma-patiënten calcilytics inhaleren, zet dat de cellen op non-actief en verdwijnen alle symptomen.

"Onze bevindingen zijn bijzonder opwindend", zei professor Daniela Riccardi aan de Britse krant The Telegraph. "Als we kunnen bewijzen dat calcilytics veilig zijn als ze direct toegediend worden in de longen van mensen, dan kunnen we mogelijk binnen vijf jaar in staat zijn om patiënten te behandelen en mogelijk zelfs te verhinderen dat astma zich zelfs nog voordoet."

Klinische testen

De onderzoekers hopen dat ze spoedig met klinische testen kunnen beginnen, maar dokter Samantha Walker van Asthma UK wees er op dat daar geld voor nodig is. Asthma UK heeft het onderzoek mee gefinancierd.

"Als dit onderzoek succesvol blijkt te zijn, zijn we mogelijk nog maar een paar jaar verwijderd van een nieuwe behandeling voor astma, en we hebben dringend behoefte aan investeringen om de behandeling aan klinische testen te onderwerpen", zei Walker.

"Onderzoek naar astma kampt chronisch met een gebrek aan fondsen, de laatste 50 jaar zijn er maar een handvol nieuwe behandelingen ontwikkeld, dus het is essentieel dat er geïnvesteerd wordt in onderzoek zoals dit", zei ze in The Telegraph.

De ontdekking kan ook leiden tot nieuwe behandelingen voor COPD, (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), chronisch obstructieve longziekte, en chronische bronchitis, die momenteel niet genezen kunnen worden. Verwacht wordt dat die ziekten tegen 2020 wereldwijd op de derde plaats van de meest dodelijke ziekten zullen staan.

Meest gelezen