Personeel De Lijn vreest grote gevolgen

Naar aanleiding van de besparingsplannen die De Lijn wil doorvoeren in Antwerpen, stellen de vakbonden zich vragen over wat er moet gebeuren met de chauffeurs - van de Lijn en van onderaannemers - die op afgeschafte buslijnen rijden. Dat bleek dinsdagavond op een persconferentie van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

jatimmermans

Volgens de vakbonden is er veel onduidelijkheid over de gevolgen van het besparingsplan. "In Antwerpen gaat het om een besparing van 10,2 miljoen op het aanbod en nog eens 1,75 miljoen door het optrekken van de productiviteit", zegt Freddy De Wilder (ACV).

Lees ook: Duizend bussen minder richting stadscentrum

De Lijn maakt zich sterk dat er geen naakte ontslagen vallen bij het eigen personeel en dat ze de besparingsoperatie "billijk en eerlijk" wil laten verlopen, maar de bonden vrezen grote gevolgen bij de onderaannemers die samen instaan van zowat de helft van de buslijnen.

Flexibiliteit

De bonden wijzen er bovendien op dat sommige chauffeurs al jaren op dezelfde lijn rijden, dat andere zullen moeten overstappen van bus op tram en dat er ook meer flexibiliteit wordt gevraagd van het reservepersoneel.

Volgens de bonden zijn de voorgestelde plannen bovendien in het nadeel van de reizigers, die vaker zullen moeten overstappen en langer onderweg zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER De Lijn