Charles Michel: "Klimaattop moet hét evenement van deze eeuw worden"

Premier Charles Michel (MR) heeft in zijn speech in Parijs het belang van de klimaattop benadrukt. "We moeten vastberaden zijn om een ambitieus akkoord te sluiten. Mislukken is geen optie." Michel kondigde ook aan dat België jaarlijks 50 miljoen euro zal uittrekken om ontwikkelingslanden te ondersteunen tot 2020.

Op de officiële opening van de klimaattop in Parijs kregen 150 wereldleiders en vertegenwoordigers drie minuten lang de tijd om een toespraak te houden. Premier Charles Michel nam voor ons land het woord en benadrukte het belang van de klimaatconferentie.

"Deze conferentie moet hét evenement van deze eeuw zijn om de mensheid op de weg naar duurzame ontwikkeling te zetten, voor onze vrede en veiligheid", zei Michel. "We moeten vastberaden zijn om een ambitieus akkoord te sluiten. Mislukken is geen optie."

Duit in het zakje

België zal het nodige doen om de klimaatopwarming tegen te gaan en wil zijn engagementen nakomen, verzekerde de eerste minister. "Alle niveaus: federaal, regionaal en lokaal zijn begaan met duurzame ontwikkeling."

Daarom zal België jaarlijks 50 miljoen euro op tafel leggen om de ontwikkelingslanden te ondersteunen. "We worden allemaal getroffen door de opwarming, direct of indirect. Dit zorgt voor spanning, conflicten en crisissen. Sommige landen hebben meer te lijden onder de gevolgen. Dan denk ik aan de minst ontwikkelde landen en de kleine eilandstaten, en hen moeten we ondersteunen", aldus Michel.

Michel beloofde ook dat België zijn uitstoot van broeikasgassen met 15 procent zal verlagen tegen 2020 in vergelijking met 2005. "Want onze verantwoordelijkheid is immens, voor de huidige generatie, maar zeker voor de generaties die ons volgen", zei Michel.

Onze waarden blijven verdedigen

De premier prees Frankrijk overigens omdat het de top toch laat doorgaan ondanks de terroristische dreiging. "Dat is een duidelijk signaal dat we ons niet laten intimideren en onze waarden, onze democratie en onze vrijheden blijven verdedigen."

Meest gelezen