© rr

Aanslag in Istanbul toont opvallende gelijkenissen met Zaventem

De Turkse politie gelooft dat terreurgroep IS de aanslag op de luchthaven van Istanbul pleegde. En ook premier Binali Yildirim gaat daarvan uit: “De aanwijzingen wijzen in de richting van Daesh (de Arabische naam van IS)”. De manier waarop de aanslag gepleegd werd, doet denken aan de aanval op de luchthaven van Zaventem op 22 maart.

jvr, boj

Er zijn opvallend veel gelijkenissen met de aanslag op Zaventem, exact 99 dagen geleden. Zo namen de aanvallers volgens premier Yildirim een taxi naar de luchthaven, net zoals Ibrahim El Bakraoui, Najim Laachraoui en Mohamed Abrini op 22 maart deden.

Net zoals toen zou het ook om drie zelfmoordterroristen gaan. De gouverneur van Istanbul Vasip Sahin zegt uit te gaan van drie zelfmoordterroristen omdat er drie afzonderlijke ontploffingen waren. Over de identiteit of nationaliteit van de drie zelfmoordenaars is nog niets bekend. In Zaventem bliezen El Bakraoui en Laachraoui zich op, Abrini vluchtte weg.

Ook de handelswijze van de daders in Istanbul lijkt sterk op die van de terroristen in Zaventem. Ze hebben met machinegeweren op passagiers geschoten, alvorens zichzelf op te blazen.

De locatie waar ze de explosies gebeurden: de bommen gingen in Istanbul af aan de ingang van de terminal voor internationale vluchten. In Zaventem ontplofte één bom nabij de balie van Brussels Airlines, een andere werd achtergelaten en tussen het Délifrancefiliaal en incheckbalie 9 en 10. De derde bom ging, mogelijk te vroeg, af aan de Starbucks.

De daders. Analisten gaan er ook vanuit dat de soennitische extremisten, die delen van Syrië en Irak onder controle hebben maar zich de laatste tijd sterk richten op internationale aanslagen, dit op hun geweten hebben. IS kondigde al aanslagen op toeristen in Istanbul aan tijdens de ramadan.

Andere aanslagen die Turkije het afgelopen jaar troffen, werden aan splintergroepen van de Koerdische rebellenbeweging PKK toegeschreven. Maar die richt zich in de eerste plaats tegen de Turkse staat, tegen politie en leger, niet tegen toeristen of internationale doelwitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer