© luc daelemans

© luc daelemans

thumbnail: null
thumbnail: null

Bonobo's

Het Engelse engeltje Poppy-Mai was 17 maanden oud toen ze thuis aan een zeldzame kanker stierf. Een maand na de diagnose.

Koen VANMECHELEN

Elke dag volgden meer dan 30.000 vrienden Poppy’s lange ‘vlucht naar de hemel’ op Facebook. Haar begrafenis begin mei werd door duizenden mensen bijgewoond. Na haar dood besloot Poppy’s vader een veilige haven op te richten waar terminale kinderen en hun ouders hun laatste momenten ongestoord samen kunnen doorbrengen. Hij noemde het Poppy’s Field.

Abigail was zes maanden oud toen haar Amerikaanse moeder haar had opgegeven voor adoptie. Toen haar toekomstige plusmama Abigail zag, barstte ze in tranen uit. Het misvormde meisje leed aan Treacher Collins syndroom, één van de zeldzaamste ziektes ter wereld. Waarna Abigails moeder besefte dat ze beter de zorg voor haar kind zelf kon opnemen.

Toen Ashliha eind vorig jaar door de Filipijnse politie werd bevrijd, vertelde ze de welzijnswerker dat ze negen jaar oud was. Later bleek dat ze zes was en al een tijd met andere kinderen werd gebruikt in online shows voor kindermisbruikers. Samen met haar drie zussen belandde Ashliha in een geheim opvangtehuis in Manila. De kans dat ze snel terug naar huis mag, in de sloppenwijken, is onbestaande.

Medio juni ging de Australische filosoof Peter Singer in Leuven in de debat met IIsh Ait Hamou, Alicja Gescinska en Tinneke Beekman. Het onderwerp was solidariteit en altruïsme. Singer heeft een opmerkelijk boek geschreven. ‘The Life You Can Save’ bracht Bill en Melinda Gates ertoe om de Billionaire’s Pledge te maken: de belofte om de helft van hun fortuin aan goede doelen te schenken. Geven, zegt Singer, maakt gelukkig. Een substantieel deel geven van je inkomen, redt bovendien levens. Kinderlevens.

Een mooie gedachte. Uiteraard niet voor iedereen mogelijk, maar het biedt wel inspiratie tot nadenken over een nieuwe samenleving. Steeds meer landen en gemeenschappen onderzoeken ‘deelmodellen’ om armoede uit de wereld te krijgen. Veraf en dichtbij.

Misschien biedt ook de natuur inspiratie. Laatst zag ik een documentaire over Bonobo’s; apen die veel meer empathie vertonen dan hun soortgenoten. Het delen van voedsel en educatie is essentieel in het opbouwen van de vreedzame Bonobo Community. Nadat een weesaapje gestraft werd voor zijn slecht gedrag door een plusmama, snelde de rest van de troep naar hem toe. “Het is niet erg, maar laat het wel een les zijn” gebaarde ze. Empathie heeft de samenleving van de Bonobo’s zachter gemaakt. Iets wat hun soort ten goede komt en hen betere bestaansmogelijkheden biedt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer