Direct naar artikelinhoud

Samsom: EU-landen moeten samen energiebeleid voeren

De 28 landen van de Europese Unie moeten niet langer elk hun eigen energiebeleid voeren, maar de krachten bundelen. Onderlinge verdeeldheid houdt nu vooruitgang op het gebied van een complete, betrouwbare en duurzame energievoorziening tegen. Dat schrijft PvdA-leider Diederik Samsom vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant.

Windmolens in Noord-Frankrijk.Beeld afp

Samsom pleit voor een 'New Energy Deal', een Europese overeenkomst waarbij het streven is dat Europa voor 2050 in de eigen energiebehoefte kan voorzien, 'zonder afhankelijkheid van de grillen van Poetin'.

De PvdA-leider houdt een pleidooi voor het samenvoegen van alle Europese budgetten voor innovatie. 'Zet de slimste mensen en beste onderzoeksinstituten bij elkaar. Stop de wirwar aan subsidiesystemen die elkaar tegenwerken en voer een Europees stimuleringsbeleid in, gebaseerd op CO2 belasting', aldus Samsom. Hij verwacht dat juist het onderwerp energie mensen op 22 mei naar de stembus kan lokken, als het als nieuw Europees project wordt ervaren.

Samsom: 'Ondanks alle verschillen tussen landen, politieke partijen en culturen, is er één onderwerp dat als geen ander Europeanen economisch, ecologisch en geopolitiek verenigt: energie. De Europese schaal is de enige waarmee we een probleem, zo omvangrijk als het energievraagstuk kunnen oplossen. Juist op dit onderwerp moeten politici daarom vastberadenheid tonen.'

In debatcentrum De Balie in Amsterdam vindt donderdag en vrijdag een grote Engelstalige conferentie plaats van sociaal-democraten uit heel Europa. Samsom houdt de openingsspeech. Energie is een van de onderwerpen die hoog op de agenda staan.

Ondanks alle verschillen tussen landen, politieke partijen en culturen, is er één onderwerp dat als geen ander Europeanen economisch, ecologisch en geopolitiek verenigt: energie
PvdA-leider Samsom