Burgemeester uit kritiek op VMM: "Te lang gewacht om wachtbekken te openen"

Burgemeester Patrick Vandijk (Open Vld) van Kortenaken is niet te spreken over het feit dat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) tijdens het onweer van zaterdag het wachtbekken van Hoeleden pas uren nadat hij een vraag in die zin had gesteld geopend heeft. In dit wachtbekken kunnen verschillende beken hun water lozen.

"Na het losbarsten van het onweer zaterdag omstreeks 17.30 uur heb ik onmiddellijk aan de VMM de vraag gesteld om het wachtbekken te openen. Dat is in de praktijk echter pas gebeurd om 21 uur 's avonds. Het wachtbekken sneller openen had ongetwijfeld een aantal problemen op vlak van wateroverlast kunnen voorkomen. In dit wachtbekken kunnen immers zes à zeven beken, die zaterdag overvol raakten, hun water lozen", aldus Vandijk.

De burgemeester van Kortenaken wil niet alleen met de VMM aan tafel gaan zitten. "Ik wil ook overleg met de verschillende waterbeheerders zoals de dienst waterlopen van de provincie over het beheer van de beken. Een aantal beken zijn in het verleden dichtgemaakt, hetgeen de mogelijkheden tot waterafvoer beperkte", luidt het. Kortenaken besliste recent reeds om een erosieplan op te maken.

Vandijk raamt het aantal huizen in Kortenaken dat getroffen werd door wateroverlast op 'een paar honderd'. Momenteel wordt op een aantal plaatsen zoals de Hoeledensebaan nog steeds modder geruimd. De gemeente heeft op drie locaties containers geplaatst waar inwoners vernield materiaal kunnen achterlaten. Kortenaken zal ook zeker een aanvraag indienen bij het Rampenfonds, maar verzamelt hiertoe momenteel nog de nodige informatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer