Direct naar artikelinhoud
Culinair

Franse keuken is niet altijd even hoogstaand: 'vieze' restaurants vliegen op zwarte lijst

Franse keuken is niet altijd even hoogstaand: 'vieze' restaurants vliegen op zwarte lijst
Beeld Thinkstock

De Franse keuken mag dan een voortreffelijk imago hebben, bij onze zuiderburen eet je toch niet altijd even goed. Dat zegt de Franse regering zelf, die nu op de proppen komt met een zwarte lijst van onhygiënische restaurants.

Bent u in Frankrijk op zoek naar een goed - en proper - restaurant, dan kan u voortaan de controles van de Franse Voedselinspectie checken. Die zijn sinds kort immers openbaar, en zijn terug te vinden op deze website en in een app.

De commentaren zijn vaak verrassend. Over restaurant Juan Rivière in de mondaine badplaats Juan-les-Pins klinkt het bijvoorbeeld onomwonden: "Het restaurant moet worden gesloten of de vergunning wordt ingetrokken."

Volgens het Franse ministerie van Landbouw past de maatregel in "ons beleid om transparanter te zijn". "Want burgers willen weer vertrouwen krijgen in wat ze eten."

De Franse Voedselinspectie doet jaarlijks zo'n 55.000 controles. In één procent van de restaurants is de keuken zo erbarmelijk dat een sluiting zich opdringt. In het overzicht wordt dat aangegeven met het label 'noodsituatie'. 89 procent scoort 'voldoende' of 'goed'.

In de lijst zijn overigens ook bakkers, slagers en supermarkten opgenomen.