Coussé & Goris krijgen Crepain Prijs

Het crematorium Hofheide van Coussé & Goris. © Studio Dann

Het architectuurbureau achter de Gentse Krook en het Zwin is gisteren beloond voor zijn oeuvre.

gse

De grootste architectenclub van Vlaanderen, het NAV, verzamelde gisteravond in Gent voor de uitreiking van de Jo Crepain Prijzen. Die zijn terug van weggeweest. Bij de laatste editie in 2013 ging de prijs naar Robbrecht en Daem.

De herboren versie beloont gevestigde waarden met een oeuvreprijs. Daarnaast legt ze een sterk accent op vernieuwing. Daar reikt de organisatie zelfs twee prijzen voor uit.

Coussé & Goris kregen gisteren de oeuvreprijs. Luc Binst, die tot diens overlijden vennoot was van Jo Crepain, liet weten dat de jury gezocht had naar architecten met een lang track record, maar die toch nog altijd actueel zijn. Het profiel past wonderwel bij Coussé & Goris, dat dit voorjaar de Krook opleverde in Gent. Het bureau omschrijft zichzelf als geduldig en gestaag doorwerkend. ‘Zo is ons werk langzaam gegroeid’, zeggen de vennoten.

De voorbije jaren lieten Coussé & Goris zich opmerken met grote en gewaardeerde projecten. Het crematorium Hofheide werd internationaal opgepikt. Ze ontwierpen de galerie Zeno X en de nieuwe gebouwen in het Zwin in Knokke. In Gent wonnen ze de wedstrijd om de Belgacomtoren en de site errond opnieuw in te richten.

Tot beste innovatief bureau werd Omgeving uitgeroepen, ook al bestaat het sinds 1973. De jury waardeert zijn unieke organisatie, waarbij de helft van de aannemers aandelen heeft in het bureau. Met zijn team van architecten, landschapsarchitecten en ruimtelijke planners werkt het op diverse terreinen. Recente projecten zijn de Grote Markt van Vilvoorde en Hill 60 in Zillebeke. Met zijn ontwerpen voor Ringland toonde het bureau zijn maatschappelijk engagement.

Callebaut Architecten won in de categorie ‘beloftevol startend bureau’. Het heeft zich in de loop van zijn tienjarig bestaan geprofileerd met renovaties en restauraties van erfgoed. Het volgt al diverse jaren het masterplan van kunstencentrum Vooruit op. In Mechelen verbouwen ze het Predikherenklooster tot de nieuwe stadsbibliotheek. Voor de renovatie van het stadhuis van Diksmuide kregen ze eerder al de Prijs Wivina Demeester.