Waarom we cactussen in huis blijven halen

© Victoriano Moreno

De cactus heeft sinds enige tijd zijn plaats heroverd in de woonkamer, en het lijkt er niet op dat de stekelige vrienden snel plaats zullen moeten ruimen voor een nieuwe, hippe plant. Al wordt het voor kwekers steeds moeilijker om voldoende aanbod te voorzien.

edm

Hele grote exemplaren die de helft van de kamer vullen of miniversies in witte potjes: er is een cactus voor elke persoonlijkheid en elke locatie, zo lijkt het wel als je even doorklikt op Pinterest of eender welke hippe koffiebar/kledingwinkel/wat dan ook binnenstapt. De stekelige planten hoeven weinig zorg en gaan lang mee. En maar goed ook, want het lijkt er niet op dat we ze snel beu zullen raken.

In Londen opende recent de eerste ‘cactusboetiek’, genaamd Prick. Eigenares Gynelle Leon was onder de indruk van de indrukwekkende plantencollectie van Jardin Majorelle, het buitenverblijf van voormalig modeontwerper Yves Saint Laurent in Marrakech, en wilde zelf zo’n gigantische cactus in huis halen. Alleen was die niet zo gemakkelijk te vinden zoals sociale media ons doen denken.

Maar waar is de heropleving van cactussen, vooral populair in de jaren zeventig, aan te danken? ‘Ze passen bij onze generatie: we willen minder doen en meer krijgen. Zelfs met minimale inspanningen zal een cactus er op zijn best uitzien’, vertelt de 31-jarige Leon aan The Guardian. Dat je voor een groter exemplaar al snel enkele honderden euro’s kwijt bent, vormt geen obstakel. De klanten blijven komen, alleen moet Leon steeds verder reizen om cactussen in te kopen.

Trage groei

Dat komt omdat cactussen niet toegeven aan ons snelle ritme. Kwekers moeten veel geduld aan de dag leggen, want cactussen groeien allesbehalve snel. De kleine versies die je massaal bij Ikea of het lokale tuincentrum kunt vinden, zijn al drie jaar oud. Op eBay tellen verzamelaars dan weer duizenden euro’s neer voor exemplaren die soms wel 500 jaar oud zijn.

‘Ik denk dat de populariteit van cactussen kan beschouwd worden als een reactie op hoe snel alles moet gaan’, denkt Carlos Morera, die met Hot Cactus een gelijkaardige winkel runt in Los Angeles. ‘Je haalt een plant in huis die nauwelijks zal veranderen tot aan je dood. Zo rebelleren ze tegen deze moderne tijden waarbij elke dag opnieuw iets moet bereikt worden. Cactussen tonen dat het ook anders kan.’