Academy nodigt vrouwen en donkere filmmakers uit

De organisator van de Oscars heeft een recordaantal van 683 filmmakers uitgenodigd om lid te worden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Onder hen ook een handvol Belgische filmmakers. Met de vernieuwingsoperatie wil de organisatie een antwoord bieden op de negatieve kritiek op het "blanke mannenbastion" van de Amerikaanse filmwereld.

De Amerikaanse vereniging Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft 683 nieuwe leden aangezocht om lid te worden van de organisatie. Bijna de helft van de kandidaten is vrouw en ongeveer veertig procent heeft een donkere huidskleur.

Met de vernieuwingsoperatie met een recordaantal nieuwe kandidaatleden wil de organisator van de Oscars het blanke en mannelijke imago van de Academy weerleggen.

De voorbije twee jaren bestond het palmares van de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen uit blanke acteurs. Er ontstond heel wat protest tegen de conservatieve mannelijke en blanke club die de Oscars toekent.

Verschillende zwarte filmmakers riepen bij de voorbije editie op tot een boycot van het event. In het najaar zullen de kandidaatleden die ingaan op de uitnodiging uitgenodigd worden op een exclusieve receptie. Voor het eerst in de geschiedenis van de Academy zijn er jonge filmmakers uitgenodigd om lid te worden.

Dominique Deruddere krijgt uitnodiging

Een handvol Belgische filmmakers heeft een uitnodiging in de bus gekregen voor het lidmaatschap van de Academy. De Vlaamse regisseurs Dominique Deruddere en Sahim Omar Kalifa en de cameraman Jo Willems behoren tot het selecte clubje.

Ook de Franstalige monteur Marie-Hélène Dozo is uitgenodigd. Dozo is bekend van haar werk voor de broers Dardenne. Eerder werden ook Michaël R. Roskam, Nico Leunen en Felix van Groeningen uitgenodigd door de Academy.

283 van de 683 uitgenodigde filmmakers zijn niet-Amerikanen uit 59 landen. Het jongste nieuwe kandidaatlid is 24 jaar, het oudste 91.

Meest gelezen