Nieuwe film Dardennes gaat in wereldpremière in Cannes

‘Deux jours et une nuit’, de nieuwe film van Luc en Jean-Pierre Dardenne, gaat in wereldpremière tijdens de competitie van het 67e filmfestival van Cannes. Thierry Frémaux, afgevaardigd bestuurder van het festival, maakte donderdag in Parijs bekend dat de film voor het eerst vertoond wordt in de officiële selectie.

mtm

Sinds ‘La Promesse’ (1996) zijn alle Dardenne-films in wereldpremière gegaan in Cannes. Ze wonnen al twee Gouden Palmen (in 1999 voor ‘Rosetta’ en in 2005 voor ‘L’enfant’, red.) en nog enkele prijzen voor hoofdrollen, beste scenario en een Grand Prix voor ‘Le gamin au vélo’.

De nieuwe film is de eerste samenwerking tussen de Dardennes en Marion Cotillard. ‘Zij speelt de rol van Sandra, die met de hulp van haar echtgenoot (Fabrizio Rongione) de stad afdweilt op zoek naar collega’s die bereid zijn hun premie op te geven zodat zij haar job kan behouden’, aldus de perstekst. Ook de Belgische acteurs Oliver Gourmet, Christelle Cornil en Catherine Salée spelen mee in de film.

De Vlaamse acteur Sam Louwyck is aan de zijde van Monica Bellucci te zien in ‘La meraviglie’ van e in Alice Rohrwacher. ‘Les corps étrangers’, een kortfilm van de Franstalige Laura Wandel is geselecteerd in de kortfilmcompetitie van de officiële selectie.

De jury wordt dit jaar voorgezeten door de Nieuw-Zeelandse regisseuse Jane Campion, die voor ‘The Piano’ als enige vrouw ooit een Gouden Palm heeft gewonnen.

Behalve de Dardennes zijn, onder andere, ook de nieuwe films van David Cronenberg, Jean-Luc Godard, Mike Leigh en Ken Loach geselecteerd voor de officiële competitie. Het festival loopt van 14 tot 25 mei. Door de Europese verkiezingen vindt de prijsuitreiking dit jaar niet op zondag, maar op zaterdag, plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen