Direct naar artikelinhoud
tw classic

Hoe voelt het om het publiek van Guns N' Roses op te warmen? “Een optreden waar je koud zweet van krijgt”

Franky De Smet-Van Damme tijdens de TW Classic-show van Channel Zero.Beeld Wouter Van Vooren

Guns N’ Roses mag de andere namen dan wel een beetje overschaduwen, maar de affiche van TW Classic kleurde met openingsacts Fleddy Melculy en Channel Zero ook Belgisch. Hoe voelt het om de fans van Axl Rose en co. op te warmen? “Het is een goeie wake-up call: je moet die mensen kunnen overtuigen.”

“Natuurlijk blijft dat speciaal, we moeten daar niet lullig over doen. Het blijft een kick om op dat podium te staan, in het voorprogramma van Guns N’ Roses.” Het is halfzeven, de set van Belgische metalgrootheid Channel Zero zit er alweer een even op, en we vragen frontman Franky De Smet-Van Damme hoe het is om een affiche en een podium te delen met een legende als Guns N’ Roses. “Ik ben nooit een superfan geweest”, geeft hij eerlijk toe, “maar die mannen hebben wel waanzinnige songs geschreven. Songs die heel de wereld van buiten kent. Als je zoiets doet, en er komt 60.000 man naar je concert kijken… Ik zou het niet slecht vinden als wij dat ooit bereiken.”

Je moet De Smet-Van Damme de weide van Werchter niet leren kennen. Channel Zero stond hier al op het podium in 1995, deed dat trucje twee jaar later nog eens over, en mocht er bij hun reünie in 2010 het publiek van Rammstein opwarmen. Nog eens twee jaar later stonden ze samen met Metallica op Werchter Boutique. “Dat zijn de goden, he. Dat zijn groepen die het verschil gemaakt hebben. Als een band als Guns N’ Roses er ooit echt mee stopt, dan blijft dat een mijlpaal in de geschiedenis. Dat is een band met impact.”

Onze boeker boeker plots een mailtje van Herman Schueremans zelf. ‘Ik zou graag Fleddy Melculy mee op de affiche van TW Classic zetten.’ Holy shit!
Fleddy Melculy-frontman Jeroen Camerlynck

Hij is niet de enige die onder de indruk is. Vanmiddag mocht Fleddy Melculy TW Classic voor geopend verklaren, en ook voor hen zou het een bijzonder concert worden. “Het afgelopen anderhalf jaar is voor ons al redelijk ongelooflijk geweest – we hebben veel optredens mogen doen, en natuurlijk zijn wij dankbaar dat we zoveel mogen gaan spelen”, vertelt frontman Jeroen Camerlynck. “Maar als er van die grote optredens binnenkomen, zoals Graspop en Pukkelpop vorig jaar, is dat toch nog iets anders.”

TW Classic hoort voor de Fleddy Melculy-zanger in minstens dezelfde categorie thuis. “Dit jaar kreeg onze boeker plots een mailtje van Herman Schueremans zelf. ‘Ik zou graag Fleddy Melculy mee op de affiche van TW Classic zetten.’ Holy shit! Dat zijn optredens waar je het koud zweet van krijgt. Want wij zijn zelf duizend keer naar Werchter geweest, wij kennen dit festival. Als je daar dan mag openen voor een band waar je zelf als 12-jarige nog naar hebt geluisterd – want ik ben opgegroeid met bands als Guns N’ Roses, Nirvana en Rage Against The Machine – dan is dat natuurlijk superspeciaal.”

Zieltjes winnen

Superspeciaal, maar ook supermoeilijk. Want het gros van de TW Classic-gangers komt voor één specifieke band, en dat is vandaag, zo gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen, niet Fleddy Melculy of Channel Zero. “Dat lijkt allemaal vrij simpel, maar dat is het toch niet”, vindt De Smet-Van Damme. “Er staat een Guns N’ Roses-publiek voor je neus. En je moet hen overtuigen. Natuurlijk zullen er fans van Channel Zero tussenstaan, maar er staan ook veel mensen die denken: ‘Channel Zero, we don’t give a shit.’ Het is een goeie wake-up call: je moet die mensen kunnen overtuigen, en dat is een ander paar mouwen.”

'Er staan ook veel mensen die denken: ‘Channel Zero, we don’t give a shit.’ Het is een goeie wake-up call: je moet die mensen kunnen overtuigen
Channel Zero-frontman Franky De Smet-Van Damme

Camerlynck probeert zich van die situatie niet al te veel aan te trekken. “Als er fans van Fleddy Melculy zijn gekomen, des te beter. En als je een pur sang Guns N’ Roses-fan bent: ja, sorry (lacht). Ik trek me daar allemaal geen fuck van aan. If you don’t like it, dan is dat maar zo. Niet iedereen kan het altijd goed vinden. Er zijn altijd wel mensen die het wél goed vinden, en daar doe je ’t voor. Dit is eigenlijk ook ideaal voor ons, om nieuwe zieltjes te winnen. Misschien zijn er mensen die ons nu pas hebben leren kennen, of die ons nu voor het eerst live hebben gezien en onze muziek gaan checken. En misschien zien we die dan de volgende keer weer. Da’s cool, als je zo’n kans krijgt.”

Blijft de vraag: gaan zij zo meteen Guns N’ Roses checken? Of zijn ze Axl Rose hier backstage al tegen het lijf gelopen? “Nee, wij worden hier compleet afgeschermd van die mannen”, lacht Camerlynck. “Wij kunnen trouwens ook niet blijven: wij moeten hier om zes uur vertrekken, voor een volgende show, in het noorden van Nederland. Maar ik troost mij met de gedachte dat ik Guns N’ Roses al eens live heb gezien, een jaar of tien geleden, op Graspop. Wel niet met Slash en Duff McKagan – dat was met Buckethead (een gitarist met de bizarre gewoonte om een KFC-emmer op zijn hoofd te dragen, EWC). Ik vond dat niet zo fantastisch toen, maar misschien lagen mijn verwachtingen ook te hoog. Terwijl ik nu de indruk heb dat het op deze tournee wel dik oké is.”

Jeroen Camerlynck mocht met Fleddy Melculy TW Classic voor geopend verklaren.Beeld Wouter Van Vooren

Dat is ook wat De Smet-Van Damme heeft gehoord, en hij gaat dat zo meteen proefondervindelijk testen. “Ze zijn naar ’t schijnt ook zeer goed. Ik schrik daar niet van. Axl en Slash, dat is een gouden combo. En dan met Duff er nog bij…”