Griezmann bevrijdt bibberende Fransen tegen Ierland

Frankrijk heeft zich voor de kwartfinales van EK geplaatst, maar dat liep niet een leien dakje. De Ieren kwamen al na twee minuten op voorsprong en gooiden zich daarna met lijf en leden tussen bal en goal, maar slikten dan twee doelpunten in acht minuten: 2-1. In de kwartfinale wacht IJsland of Engeland.

maj

Geef toe, helemaal eerlijk leek het niet: vedetten als Pogba, Griezmann en Giroud tegen op zijn best meelopers in de Premier League als Brady, Murphy en Duffy. En toch: na twee minuten stond het al 0-1. Long -ooit bij West Bromwich Albion nog de concurrent van Romelu Lukaku- ging gemakkelijk neer in het Franse strafschopgebied en kreeg waar hij op hoopte: een penalty. Brady twijfelde niet en zette de 0-1 op het bord. Heel het Grand Stade de Lyon was met verstomming geslagen: het zou toch niet?

Pogba en Payet

De Fransen waren zo aangeslagen dat ze de hele eerste helft amper aan voetballen kwamen. Enkele gevaarlijke afstandsschoten, dat wel, maar mannen als Pogba en Payet zagen we amper. Nee, dan waren de Ieren gevaarlijker. In de 21ste minuut had Lloris alle moeite ter wereld om een halve omhaal van Murphy uit het doelvlak te houden.

Die 0-2 kwam er niet, en dat zou de Ieren nog zuur opbreken. Frankrijk ontwikkelde in de tweede helft meer druk en vlak voor het uur was het dan eindelijk raak. Sagna kon vanop rechts voorzetten en vond de knikker van Griezmann. De spits van Atletico Madrid deed zijn werk naar behoren en plots stond het 1-1.

Erop en erover, dachten Les Blues, want twee minuten later stond het 2-1. Het recept? Lange bal op Giroud, kopduel gewonnen, Griezmann alleen voor Randolph en goal! Extase in Lyon, al moeten we toch noteren dat de Ieren tussen beide thuisdoelpunten in alweer een goede mogelijkheid hadden.

Rode kaart

De Ieren die nog in een stunt geloofden waren inmiddels op één hand te tellen en ook zij gingen waarschijnlijk overstag toen Duffy de doorgebroken Griezmann onderuit kegelde. Een rode kaart was zijn deel, de daaropvolgende vrije trap werd zeer knullig door Griezmann tegen ploegmakker Giroud geschoten.

Voor Frankrijk was de zaak simpel: de voorsprong behouden zonder te veel energie te verspillen of vervelende schorsingen op te pikken. Volgende zondag in de kwartfinale wachtte immers de winnaar van het duel tussen IJsland en Engeland. De Fransen volbrachten die missie en speelden de wedstrijd simpel uit. Meer nog, ze waren via Gignac (2x) en nog eens Griezmann (ook 2x) zelfs nog dicht bij de 3-1. Keer op keer werden de Ieren uit verband gespeeld, maar scoren deden de Fransen niet meer.

Opmerkelijk

Het doelpunt van Brady was de snelste strafschopgoal ooit op een EK -en het tweede snelste doelpunt tout court. In 2004 deed de Rus Dimitri Kirichenko nog beter toen hij in 2004 tegen Griekenland scoorde. Nog enkele leuke weetjes uit die match: ook Bulykin (die daarna nog voor Anderlecht zou spelen) scoorde in die 2-1 zege. Ondanks de nederlaag gingen de Grieken héél nipt door ten koste van Spanje en Rusland, waarna ze het EK zelfs wonnen.