Direct naar artikelinhoud

Huisarrest Kremlincriticus Navalny met zes maanden verlengd

De rechter heeft het huisarrest van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny vandaag met een halfjaar verlengd. De criticus van president Vladimir Poetin mag geen bezoek ontvangen en ook niet communiceren via sociale media.

Alexei Navalny

Navalny werd vorig jaar wegens verduistering tot een voorwaardelijke celstraf van 5 jaar veroordeeld. Tegen hem loopt ook nog een fraudezaak.

De politicus werd eind februari al voor twee maanden onder huisarrest geplaatst omdat hij Moskou herhaaldelijk zou hebben verlaten, terwijl dat niet mag. Ook vandaag ging het om het overtreden van voorwaarden: volgens de aanklager heeft hij getwitterd. Navalny ontkende dat. Hij noemt de processen tegen hem politiek gemotiveerd.

De oppositieleider deed eind vorig jaar mee aan de burgemeestersverkiezingen in Moskou. Die verloor hij van de regeringsgetrouwe Sergej Sobjanin. Navalny kreeg volgens de de officiële uitslag ruim 27 procent van de stemmen.

Ruim een maand later werd de Kremlincriticus veroordeeld. Een van de consequenties daarvan is dat hij de komende jaren niet aan verkiezingen mag meedoen. 'Het is duidelijk dat de autoriteiten mij met alle mogelijke middelen uit de politiek willen verdrijven', zei hij daarover.

Eigenlijk viel de straf van donderdag nog mee: aanhangers van Navalny vreesden dat de rechter hem achter de tralies zou zetten.