Milquet wil hervorming van de lokale politie

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil dat de volgende legislatuur aanstuurt op een hervorming van de lokale politie. De huidige regering heeft de federale politie en de hulpverleningsdiensten hervormd.

Eind vorig jaar is de hervorming van de federale politie goedgekeurd na lang onderhandelen. "Een project waarvan niemand bij het begin van de legislatuur geloofde dat het zou lukken", zegt Milquet.

De belangrijkste nieuwigheid is de vermindering van het aantal arrondissementen van 27 tot 14. Ook het aantal directeurs is drastisch ingeperkt. De regering kreeg ook de hervorming van de brandweer rond, met onder meer nieuwe statuten voor beroeps en vrijwilligers.

Milquet wil in de volgende legislatuur ook werk maken van een hervorming van de lokale politie. De huidige kazernes kunnen volgens haar blijven om een snelle interventie mogelijk te maken, maar er kunnen schaalvoordelen worden bereikt door het management te centraliseren. "Er moet worden nagedacht over fusies", vindt Milquet.

"Ik doe een oproep aan de onderhandelaars van een nieuw regeerakkoord: als er één materie is die niet mag worden getroffen door besparingen, die zelfs moet worden geherfinancierd, is het justitie en hulpverlening", zegt ze. "In de huidige legislatuur heb ik me bij elk begrotingsconclaaf schrap moeten zetten voor mijn budgetten."

Volgens Milquet is het cruciaal dat ook in de volgende legislatuur de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie aan hetzelfde zeel trekken. Dit is een compliment voor haar collega Annemie Turtelboom (Open VLD). "Door onze uitstekende samenwerking is er de voorbije jaren heel veel tijd gewonnen", zegt Milquet.

Meest gelezen