‘Kosten voor borstreconstructie swingen de pan uit’

© Ivan Put

Vrouwen die preventief of na borstkanker een borstreconstructie laten uitvoeren, moeten nog altijd zelf opdraaien voor een omvangrijk deel van de kosten. Gemiddeld moet 2.620 euro worden betaald voor de reconstructie van één borst, zo blijkt donderdag uit een onderzoek van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK). De organisatie vraagt aan de Vlaamse partijen om een oplossing te bieden voor het probleem.

sdv

VLK vroeg eind maart aan vrouwen die een borstreconstructie met eigen weefsel lieten uitvoeren, of die dat overwogen hadden, hoeveel ze daarvoor moesten betalen. Ook werd hen gevraagd of de hospitalisatieverzekering de kosten terugbetaalde. In totaal hebben 685 vrouwen op die oproep gereageerd.

Uit de analyse van die gegevens blijkt dat vrouwen een belangrijk deel van de ingreep uit eigen zak moeten betalen: gemiddeld 2.620 euro voor de reconstructie van één borst. Vrouwen die een dubbele reconstructie ondergingen, moesten gemiddeld 4.057 euro zelf betalen. Slechts 29 vrouwen zeggen dat ze niets betaalden.

Die hoge kostprijs kan voor sommige vrouwen een reden zijn om niet voor een reconstructie te kiezen, zo klaagt VLK ook aan. Van de vrouwen die aangaven waarom ze uiteindelijk geen reconstructie lieten uitvoeren, vond 38 procent de ingreep te duur.

'Deze situatie, die al jaren aansleept, is voor de Vlaamse Liga tegen Kanker onaanvaardbaar', klinkt het donderdag in een persbericht van de organisatie. 'Er moet een oplossing komen. Al wie ziek wordt, heeft recht op de best mogelijke behandeling.' De VLK wil dat de Vlaamse partijvoorzitters een oplossing voor het probleem uitwerken. De voorzitters van CD&V, Groen, Open Vld en sp.a hebben zich daar volgens VLK al toe geëngageerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen