Brändle wint tijdrit in Baloise Belgium Tour, Wout van Aert snoept Gilbert leiderstrui af

© BELGA

De Oostenrijker Matthias Brändle (Trek-Segafredo) heeft vrijdag de individuele tijdrit in de Baloise Belgium Tour (2.BC) op zijn naam geschreven. Wout van Aert (Veranda's Willems-Crelan) werd derde en is de nieuwe leider.

tms

Brändle haalde het na 13,4 km met start en aankomst in Beveren. De 27-jarige voormalig werelduurrecordhouder klokte af in 15:40 en was daarmee 14 sneller dan de Duitser Tony Martin (Katusha), Wout van Aert en de Fransman Sylvain Chavanel (Direct Energie). Die klokten allen af binnen de seconde.

Wout van Aert neemt de rode leiderstrui over van Belgisch kampioen Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), die als elfde 38 seconden toegaf op Brändle. Van Aert, wereldkampioen veldrijden, heeft in het klassement een voorsprong van 10 seconden op Tony Martin. Brändle volgt op 11 seconden, Gilbert op 19. Morgen/zaterdag wacht de koninginnenrit over 167,8 km met vertrek en finish in Ans. De rittenkoers eindigt zondag in Tongeren.

Het was Jens Adams die, als zevende gestarte renner, met 16:25 een eerste richttijd neerzette. Deze hield lange tijd stand tot Jürgen Roelandts binnen bolde en vier seconden afneep van de tijd van de veldrijder. Matthias Brändle zoefde daarop over het parcours. De ex-werelduurrecordhouder was aan het tussenpunt met 7:04 al 25 seconden sneller dan Roelandts en kwam uiteindelijk binnen na 15:40. Meteen was Brändle daarmee de eerste renner die onder de 16 minuten dook.

Jens Keukeleire, vertrokken zonder rugnummer, kwam met 16:14 dicht in de buurt van de Oostenrijker. De Sloveen Simon Spilak finishte in 16:18 en positioneerde zich daarmee een tijdlang op de derde plaats, tot de Fransman Anthony Turgis over de eindmeet kwam in 16:13. Ook zijn landgenoot Sylvain Chavanel beet zijn tanden stuk op de tijd van Matthias Brändle. 'La Machine' werkte het traject af in 15:54, veertien seconden trager dan de Oostenrijkse kampioen. Rémi Cavagna klokte af in 16:01.

En dan ging wereldkampioen Tony Martin van start. De Duitser moest aan het tussenpunt wel 14 seconden toegeven op de tijd van Matthias Brändle. Martin kon in het tweede gedeelte geen tijd meer goedmaken en moest zich met 15:54 gewonnen geven en strandde dus op 14 seconden van Brändle. Wout van Aert ging daarna op pad. De wereldkampioen veldrijden deed het voortreffelijk, zat als gegoten op zijn fiets en knalde binnen in 15:54. Enkel Philippe Gilbert bevond zich dan nog op het parcours. De man in de rode leiderstrui finishte in 16:19 en was daarmee meteen leider af.

Van Aert: "Mijn prestatie mag gezien worden"

"Ik wou niet te snel aan deze tijdrit beginnen. Ik hield mijn wattages nauwlettend in het oog en bleef deze aanhouden. Tot de laatste vier kilometer, waar er meewind was, dan heb ik het gas vol opengedraaid tot aan de finish", legde Van Aert uit. Van Aert finishte ex-aequo met Tony Martin op 14 seconden van winnaar Matthias Brändle. "Ik word met enkele honderdsten van een seconde geklopt door de wereldkampioen tijdrijden. Mijn prestatie mag gezien worden, toch? Dit is iets om fier op te zijn. Ik dacht dat ik vandaag seconden zou verliezen op Martin maar dat is dus niet het geval. Daar ben ik uiteraard zeer tevreden mee. Dit was ook alvast een goede test voor het BK tijdrijden."

Zaterdag moet Van Aert zijn leiderstrui verdedigen in de koninginnenrit in de Ardennen. "Dat wordt een zware opgave. Iedereen van de ploeg is wel gemotiveerd", benadrukt de kopman van Veranda's Willems-Crelan. "We hebben onze nieuwe truitjes, de sfeer in de ploeg is goed en al wat er nog bijkomt is meegenomen. Natuurlijk zou het tof zijn deze rode trui te behouden tot het einde, maar het is afwachten hoe de ploeg en ikzelf de test morgen doorstaan."

Brändle: "Heb mijn tijdrit goed ingedeeld"

"Tijdens de verkenning merkte ik al dat het parcours me enorm goed lag", vertelde de renner van Trek-Segafredo na zijn zege in Beveren. "Ik kon de bochten perfect aansnijden en dat zal mij zeker tijdswinst hebben opgeleverd. Ik heb mijn tijdrit ook goed ingedeeld. In de conditie waarin ik nu verkeer kan ik iedereen aan, ook Tony Martin (tweede op 14 seconden, red) dus. De wereldkampioen tijdrijden kloppen doet altijd veel deugd."

Morgen/zaterdag staat er een lastige rit op de agenda. Brändle is in de stand naar de derde plaats opgeklommen, tot op 11 seconden van leider Wout van Aert. "Het is afwachten hoe de benen zullen hersteld zijn na deze inspanning. Maar mijn doel is al bereikt. Ik heb een etappezege in de Ronde van België. Wat het morgen wordt, zien we dan wel."

Wereldkampioen tijdrijden Tony Martin kan leven met tweede plaats

"Ik had geen goed gevoel en was wat vermoeid na de etappe van gisteren", verduidelijkte de Katusharenner. "Ik had dit wel wat verwacht. Ik wist dat ik geen knalprestatie zou kunnen neerzetten, ook al omdat ik nog niet in mijn ideale conditie steek. Ik ga nu de data van mijn tijdrit even bekijken maar ontgoocheld ben ik niet met mijn tweede plaats."

Yves Lampaert teleurgesteld met zijn zevende plaats

"Ik ben veel te snel van start gegaan. Met die tegenwind halverwege het parcours viel ik plots wat stil en dat heeft me parten gespeeld. Bij de bochten moest ik steeds op adem komen, dat bekoop je op de duur", gaf de winnaar van Dwars door Vlaanderen mee. "Matthias Brändle moet wel enorm snel hebben gereden. Samen met Tony Martin was hij de favoriet voor de zege. Ik heb alles gegeven maar ik ben echt wel ontgoocheld met deze zevende plaats."