© Facebook Urban Dots Studio

Hasselaren bouwen blokkenhuisjes: 50 m² oppervlakte voor 165.000 euro

U wilt een huisje, maar heeft niet al te veel budget. Of u wilt gewoon niet groot wonen? Dan kan u aankloppen bij de Hasseltse architecten achter ‘Urban Dots Studio’. Het duo is al zo’n 18 jaar zelfstandig architect maar begon pas de afgelopen 6 jaar erg ‘prefab’ en ruimtelijk te denken. Het resultaat anno 2017? Blokkendooshuisjes, met muren bij amper 50 vierkante meter groot, maar wel betaalbaar.

mige

Hoe u zich zo’n blokkenhuisje moet voorstellen? Alle ‘units’ worden in een hal gemaakt. Ze zijn niet langer dan 15 meter en 4 meter breed, “dat komt vooral omwille van praktische redenen: een unit moet van de hal via speciaal vervoer naar de bouwgrond gebracht worden, en dan kunnen de blokken niet groter zijn.” Eenmaal op de bouwgrond aangekomen worden de blokken systematisch op elkaar geplaatst, waardoor er meerdere mensen op één grond kunnen bouwen.

“Volledig ingericht”

In Diepenbeek is ‘Urban Dots Studio’ momenteel in de Kapelstraat druk bezig met dergelijk project. Vijf units worden er bovenop elkaar geplaatst. “Van aankoop tot intrek duurt het maar 3 maanden”, aldus één van de eigenaars, Ruben Hermans. Voordeel aan de units: je moet bitter weinig zelf doen. Alle blokken zijn al helemaal ingericht. “Dat is vooral uit praktische overwegingen. Doordat de beschikbare woonoppervlakte beperkt is, willen we de functionaliteit zo hoog mogelijk houden. Alles is dus al aanwezig in de unit. Het enige dat de eigenaars zelf moeten meebrengen is een bed, zetel en stoel.”

Voor een unit zoals die in Diepenbeek tel je 165.000 euro neer, maar daar zitten dan wel de gehele inrichting, BTW en registratierechten bij. “Momenteel richten we ons vooral op jonge mensen, die het geld niet hebben om iets groters te kopen. Door zo’n unit aan te schaffen, zijn ze maar evenveel kwijt als wanneer ze een appartement gaan huren.” Of het ook voor ouderen als serviceflat gebruikt kan worden? “Op zich leent de beperkte ruimte zich daar toe, maar de units zijn momenteel nog niet rolstoeltoegankelijk.”

Waarom Hermans overtuigd is van zijn ‘blokkendooshuizen’? “Mensen die groot wonen, steken vaak veel kamers vol met rommel. Je hebt niet zoveel nodig om echt te kunnen leven, bovendien is het betaalbaar. Die combinatie is volgens ons een winner.” Hermans gaat nu samen met zijn zakenpartner en het bedrijf ‘Skilpods’ op zoek naar nieuwe locaties om blokkendooshuizen op te trekken. Ze willen zich daarbij ook op jonge koppels richten, die toch graag een tuintje willen en dus iets ruimer willen wonen. “Dan kunnen ze bijvoorbeeld twee units kopen. Wij kunnen ervoor zorgen dat het niet zichtbaar is dat het om twee afzonderlijke ‘blokken’ gaat en er één geheel van maken.”

Vorig project

Zo ging het bij een vorig project eraan toe:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer