Dertig procent meer huisstofmijt door vochtige en warme zomer

© Shutterstock

De natte zomer en warme nazomer zullen aankomende herfst zorgen voor 30% meer huisstofmijt dan normaal. Afgelopen zomer was de vijfde natste zomer sinds het begin van de metingen in België en september is nu al gemiddeld twee graden warmer dan normaal. Dit alles is het ideale scenario voor huisstofmijten. Dat zegt Anne-Catherine Mailleux, doctor in de biologie aan de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve. Bovendien was er in de lente al 20% meer huisstofmijt ten gevolge van de zachte winter.

kvd

Anne-Catherine Mailleux legt uit dat huisstofmijtten houden van vochtigheid en warmte. ‘De herfst is voor hen het ideale seizoen, want dan is het donker, vochtig en warm in huis. Ze nestelen zich in dekbedden, matrassen, beddengoed, kussens, tapijten en gestoffeerde meubels, want daar kunnen ze zich voeden met menselijke warmte. Wanneer de kamer droog is, zoals tijdens een koude winter, zal de reproductie van huisstofmijt zich minder snel voor doen’, zegt ze.

Huisstofmijtten zijn minuscule beestjes die zich voeden met dode resten afkomstig van onze huid, zoals huidschilfers of dode luizen. Ze voeden zich daarnaast ook met organisch afval, zoals voedselresten. ‘De droge uitwerpselen die ze daarna achterlaten verspreiden zich in de lucht. Deze verteringsenzymen, net zoals hun vervellingshuidjes, kunnen hinderlijk zijn voor de mens omdat ze onze longen binnendringen. Bij allergische mensen kan zich dat vertalen in tranende ogen, verkoudheid, verstopte neus, eczeem, etc.’, verklaart Mailleux. Ongeveer één op de tien Belgen zou allergisch zijn voor huisstofmijt en zou daardoor ook slaapproblemen ondervinden.

Volgens de biologe is huisstofmijt aanwezig in elk huis, zonder uitzondering. Het verschil is dat ze in sommige huishoudens de kans krijgt om zich uit te breiden, en in andere niet. ‘Wanneer ons bed ’s avonds vochtig wordt door onze ademhaling en door de geslotenheid van de ruimte, vormt het een ideale plaats voor huisstofmijt om zich in te nestelen. Het vocht dat wij ’s nachts afgeven via onze ademhaling en transpiratie is immers hun voedingsbron. Ze springen in de matras en in de kussens en eten van de huidresten die ze van ons vinden. ’s Nachts profiteren ze van de vochtigheid en als er overdag niet verlucht wordt, dan zorgt de aanhoudende vochtigheid ervoor dat ze zich kunnen vermenigvuldigen.’

Gelukkig is de hoeveelheid huisstofmijt aanzienlijk in te perken dankzij deze tips die biologe Anne-Catherine Mailleux meegeeft:

1. Zorg ervoor dat de kamer goed droog is. Verlucht goed, maar enkel wanneer het buiten droog is, dus niet op vochtige dagen.

2. Verlucht het bed en de matras. Leg het bed open en laat licht binnen.

3. Was de lakens, kussens en donsdekens op regelmatige basis. Een temperatuur van 60°C kunnen de huisstofmijten niet overleven.

4. Zorg ervoor dat de kamers niet te warm zijn, de aangeraden temperatuur is ongeveer 18 graden.

5. Vermijd pluche dieren in bed en laat geen kleren of etensresten rondslingeren in de slaapkamer.

6. Gebruik synthetische materialen voor je matras of kussen: deze drogen sneller dan natuurlijke materialen.

Ben je echt op zoek naar een product uit de apotheek dat iets tegen huisstofmijt doet, dan kan je kiezen voor ‘Acar’Up’, ontwikkeld door Anne-Catherine Mailleux. Het is een technisch textiel dat op bed of in de zetel wordt gelegd en waarop een hormoon is gespoten dat de huisstofmijt aantrekt. Eenmaal ze daarop gevangen zijn, gaat het doekje de machine in en worden de huisstofmijten gedood door de hoge temperatuur waarop het gewassen wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer