Nieuwe mokerslag voor het door oorlog geteisterde Jemen: “Ergste cholera-epidemie ter wereld”

© EPA

In het door oorlog geteisterde Jemen heeft de cholera-epidemie intussen al meer dan 200.000 mensen getroffen. “We worden geconfronteerd met de ergste cholera-epidemie ter wereld”, stelden Anthony Lake van het VN-kinderfonds UNICEF en Margaret Chan van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zaterdag in een gezamenlijk communiqué.

Het aantal gevallen neemt dagelijks met 5.000 toe. Momenteel zijn zowat alle districten in het land door de epidemie getroffen, aldus het communiqué.

Het aantal mensen dat aan cholera is overleden, is gestegen tot boven de 1.300. Een kwart van de slachtoffers zijn kinderen.

De uitbraak van de ziekte is het directe resultaat van twee jaar zware conflicten, stellen Lake en Chan, die wijzen op de vernieling van gezondheids- en watersystemen en sanitaire voorzieningen. Kinderen zijn bovendien nog kwetsbaarder door ondervoeding.

In de Jemenitische oorlog staan pro-regeringstroepen gesteund door Saoedi-Arabië en andere soennitische koninkrijken tegenover sjiitische Houthirebellen. Door het ontstane machtsvacuüm heeft bovendien al-Qaida vaste voet aan grond gekregen in het armste land van Azië.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen