Luister naar

Nederland pragmatisch in omgang met proteststem

Nieuws
Uit een groot Europees onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de democratie in Nederland nog altijd groot is. Onderzoeker Tim de Beer van Kantar Public vertelt waarom.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
dinsdag 25 juli 2017 om 03:00
Tim de Beer
Tim de Beer nd

Den Haag

Wat springt eruit in uw onderzoek naar populisme in Europese landen?

Dat Nederland een land is met groot vertrouwen in instituties. Na Duitsland scoort Nederland het hoogst wat betreft vertrouwen in democratie. In Frankrijk en Groot-Brittannië is de ontevredenheid groter en het vertrouwen in instituties veel kleiner. In alle landen, ook in Nederland, zie je dat laagopgeleiden minder vertrouwen hebben in de politiek dan hoogopgeleiden. De verklaring daarvoor is dat laagopgeleiden minder te winnen hebben bij de globalisering van de economie. Die mensen houden de politiek verantwoordelijk voor de minder kansrijke positie waarin zij verkeren.

Hoe verklaart u dat grote vertrouwen in Nederland?

Nederland kent geen kiesdrempel. Proteststemmen vinden relatief gemakkelijk hun weg naar de Tweede Kamer. De onvrede krijgt daarmee een stem in het parlement. De PVV is met 20 zetels de tweede partij in grootte. Ook bij Denk, 50Plus, Partij voor de Dieren en nieuwkomer Forum voor Democratie zit veel protest. In iets mindere mate vind je dat eveneens bij de SP. Wellicht dat het laten horen van al die proteststemmen in de Tweede Kamer bijdraagt aan het vertrouwen in de democratie. Nederland kent ook een hoge opkomst bij Kamerverkiezingen.

Hoe krijgen populisten een plek in de democratie?

Dat is een lastige kwestie. Onze conclusie als onderzoekers is dat Nederland heel pragmatisch omgaat met tegengeluiden en proteststemmen. Dissidente geluiden worden tot op zekere hoogte overgenomen door gevestigde partijen. Een deel van het PVV-geluid wordt nu verwoord door VVD en CDA.

Is dat typisch iets voor Nederland?

Dat denk ik wel, Nederland kent geen revolutionaire traditie zoals Frankrijk. Het pragmatisch aanpassingsvermogen lijkt een typisch Nederlandse traditie. De ­regerende elite neemt de agenda van de proteststemmers grotendeels over. Je ziet dat ook als je kijkt naar het verkiezingsprogramma van de LPF van Pim Fortuyn. Veel van dat programma uit 2002 is overgenomen door andere partijen. Nederland is in vijftien jaar opgeschoven naar rechts.

Populisten vinden het politiek compromis verdacht. Hoe komt dat?

Het compromis ligt inderdaad onder vuur. Toch zul je in een partijenstelsel met meer partijen altijd compromissen moeten sluiten. Dat hoort nu eenmaal bij een democratie. De invulling van het compromis levert vaak veel protest op. Voor de gevestigde partijen is het de uitdaging daar goed mee om te gaan en aan de kiezer uit te leggen waarom ze soms compromissen moeten sluiten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.