Direct naar artikelinhoud

Sociale huurwoning is vaak te groot of te klein

Sociale huurwoning is vaak te groot of te klein

In Vlaanderen zijn 15.209 sociale woningen te groot, terwijl 4.700 huizen te klein zijn. Volgens Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) is bij de toekenning onvoldoende rekening gehouden met de samenstelling van het gezin.

Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) maakt daar nu werk van, aldus Parys.

Wie in een sociale woning woont met te veel slaapkamers en een kleinere weigert, moet een vergoeding van 25 euro betalen vanaf de tweede overbodige kamer. Nieuwe huurcontracten voor sociale woningen zullen ook tijdelijk zijn, om soepeler te kunnen antwoorden op veranderingen binnen een gezin. Wie dan nog in een te grote woning woont en een kleinere woning twee keer weigert, krijgt geen contractverlenging meer.

15.000 gezinnen wonen te groot, bijna 5.000 wonen te klein
In Vlaanderen hebben 15.207 gezinnen een te ruime sociale woning. Vooral in kleinere gemeenten zoals Maarkedal (44 pct van de huizen is te groot ten opzichte van het aantal gezinsleden), Bonheiden (43 pct) en Bever (40 pct) zijn de huizen te groot. En ook centrumsteden als Turnhout, Kortrijk en Hasselt scoren slecht.

Tegelijk wonen 4.700 gezinnen die in een te kleine woning. Dat betekent dat er minstens twee gezinsleden meer zijn dan het aantal slaapkamers. In Tielt-Winge zou de helft van de sociale woningen te klein zijn, en ook Beersel (35 pct), Halle (28 pct) en Sint-Genesius-Rode scoren procentueel slecht, net als Mechelen, Antwerpen en Leuven.