Direct naar artikelinhoud

BBI boekt slecht resultaat in strijd tegen grote fraudeurs

BBI boekt slecht resultaat in strijd tegen grote fraudeurs

Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft vorig jaar een slecht resultaat geboekt in de strijd tegen de grote belastingfraude. De BBI kon slechts voor 969,6 miljoen euro belastingverhogingen en sancties opeisen, tegenover 1,426 miljard euro in 2014. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

Per dossier claimde de BBI vorig jaar gemiddeld 566.000 euro van de geviseerde fraudeurs. In 2014 schommelde dat nog rond 900.000 euro per dossier, in 2013 en 2012 was dat zelfs twee keer meer dan het voorbije jaar.

De BBI heeft nochtans extra personeel gekregen van de regering-Michel. "Maar het zal nog jaren duren voor de nieuwkomers productief zijn", stelt topman Frank Philipsen. Daarnaast is er "een reorganisatie gebeurd bij Financiën en die kanteling heeft de BBI vorig jaar moeten verwerken. Ook zullen de nieuwe hefbomen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) inschreef in zijn beleidsplan pas dit jaar volop renderen."

Philipsen maakt zich sterk dat zijn manschappen dit jaar weer betere resultaten voorleggen. "In anderhalve maand hebben we dit jaar toch al 243 miljoen euro behaald. En we zijn eind vorig jaar nog een grote fraude met roerende voorheffing op het spoor gekomen", zegt hij.