Alweer een tegenstander minder voor Trump

Jim Gilmore © AP

De Republikein Jim Gilmore stapt uit de race naar het Witte Huis. Gilmore was kansloos: bij de voorverkiezing in Iowa kreeg hij 12 stemmen achter zijn naam, in New Hampshire 133.

Wle

De 66-jarige Gilmore, die gouverneur was in Virginia van 1998 tot 2002, verklaarde dat de berichtgeving in de media en de structuur van de televisiedebatten het voor hem onmogelijk maken om zijn campagne nog voort te zetten. Door zijn slechte resultaten in de peilingen, mocht Gilmore namelijk niet meedoen aan de belangrijkste debatten.

‘Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze nieuwe president een Republikein is die de vrije markt steunt en die onze natie zal herstellen en onze veiligheid zal waarborgen’, schreef Gilmore in een bericht op Facebook, zonder zijn steun uit te spreken voor een kandidaat die nog in de running is.

Na de opgave van Gilmore blijven nog zes republikeinse presidentskandidaten over: Trump, Bush, Cruz, Rubio, Carson en Kasich.

De Republikeinen waren aan de zoektocht naar een mogelijke opvolger van Barack Obama begonnen met een recordaantal van 17 kandidaten. Na twee voorverkiezingen blijven er nog maar zes Republikeinen over: Jeb Bush, Ben Carson, Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich en Donald Trump. Aan Democratische kant nemen Hillary Clinton en Bernie Sanders het tegen elkaar op.

De volgende voorverkiezing vindt plaats op 20 februari in Nevada voor de Democraten, en op dezelfde dag in South Carolia voor de Republikeinen. De kandidaten voor de uiteindelijke verkiezing, die plaatsvindt op 8 november, worden gekozen tijdens de partijdagen in de zomer.

Overzicht. Wie neemt nog deel aan de presidentiële race?

© *

Zowel bij de Democraten als de Republikeinen blijven nog enkele hoofdpersonages over. Wie neemt nog deel aan de presidentiële race, wie maakt het meeste kans?

                                   

Wie neemt deel aan de presidentiële race?

Het overzicht van de kandidaten in 2016

Democraten

 

Republikeinen

  • Donald Trump
    Trump
  •  
  • Mike Huckabee
    Huckabee
  • Jeb Bush
    Bush
  • Gilmore
    Gilmore
  • Chris Christie
    Christie
  • Carly Fiorina
    Fiorina
  • Rick Santorum
    Santorum
  • Scott Walker
    Walker
  • George Pataki
    Pataki
  • Lindsey Graham
    Graham
  • George Pataki
    Perry
  • Jindal
    Jindal
  • Rand Paul
    Paul
  • Ben Carson
    Carson
  • Marco Rubio
    Rubio
  • Ted Cruz
    Cruz
  • John Kasich
    Kasich
Hillary Clinton
Hillary Rodham Clinton

"Als vrouw geef ik zeer om vrouwenkwesties, gelijke kansen en vrouwenrechten."

Kent u als De voormalige minister van Buitenlandse Zaken, in een vorig leven ook First Lady.

Hoe blauw is ze Hillary en haar man Bill staan bekend als gematigde Democraten: ze zijn voorstander van een sterk leger, voor meer sociale voorzieningen, en een gezond ondernemersklimaat.

Waarom ze wint Toen ze haar functie als minister van Buitenlandse Zaken in 2013 beëindigde, was ze immens populair. Ook nu nog wordt ze algemeen beschouwd als de beste Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Indien ze in de eindsprint uitkomt tegen Donald Trump, zou ze volgens een recente poll van CNN winnen met 52 tegen 44 procent.

Waarom ze verliest Emailgate blijft haar achilleshiel: Buitenlandse Zaken publiceerde haar laatste emails vlak voor Super Tuesday. Bovendien won tegenstander Bernie Sanders de voorbije weken aan populariteit.  

Bernie Sanders
Bernie Sanders

"Ik denk dat ik de enige kandidaat ben die bereid is om de miljardairs aan te pakken, de klasse die onze economie controleert en die in toenemende mate de politiek dirigeert"

Kent u als De langst zittende onafhankelijke in het Amerikaanse Congres. Eerst 16 jaar in het Huis van Afgevaardigden, sinds 2006 in de Senaat.

Hoe blauw is hij Eigenlijk niet blauw, want hij is onafhankelijk. Maar hij wordt wel tot de Democratische fractie van het Congres gerekend. En nu is hij dus ook kandidaat in de Democratische voorverkiezingen. Hij noemt zichzelf een 'democratische socialist'.

Waarom hij wint Sanders is het enige alternatief voor Hillary Clinton. Dat levert op zich al stemmen op, want lang niet alle Democraten nemen genoegen met Clinton. Hij blijkt bovendien een taaiere tegenstander dan iedereen voor mogelijk hield. Hij snoepte Clinton de overwinning af in New Hampshire, en won de weken voor Super Tuesday aan momentum.

Waarom hij verliest Sanders is immens populair in Vermont, zijn thuisstaat, maar mist een aanhang onder niet-blanke kiezers die groot genoeg is om Clinton naar de kroon te steken. Zij noemde hen tijdens haar campagne zelfs haar firewall. Bovendien heeft Sanders met Hillary Clinton ook gewoon de topfavoriete voor de presidentsverkiezingen tegenover zich.

Ted Cruz
Donald Trump

"Dames en heren, ik stel me officieel kandidaat voor de presidentsverkiezingen"

Kent u als Excentriek miljardair, vastgoedmagnaat en -voormalig- tv-presentator. Hij was de ster van de realitysoap 'The Apprentice', en maakte daar van 'You're fired!' zijn persoonlijke baseline.

Hoe rood is hij Dat valt best mee: hij was jarenlang vriend aan huis bij de Clintons, is niet echt geliefd binnen de Republikeinse partij zelf en dreigt als onafhankelijk kandidaat deel te nemen aan de verkiezingen als hij sneuvelt in de Republikeinse voorrondes.

Waarom hij wint Trump ontpopte zich tot de hofnar van deze verkiezingen, die als professioneel provocateur de andere kandidaten tegen de haren in strijkt. Hij startte als underdog, maar staat nu aan de top van de pop polls.

Waarom hij verliest Er zijn maar zoveel beledigingen die je kan uitspelen voor je iedereen tegen je in het harnas jaagt. Bovendien blijkt uit een recente peiling van CNN dat hij het moet afleggen tegen Clinton én Sanders als hij tegen een van beide uitkomt op de uiteindelijke presidentsverkiezing.