New Horizons krijgt nu ook Styx in het vizier

Na foto's van Charon, Nix en Hydra heeft de ruimtesonde New Horizons nu ook de eerste beelden van Styx naar de aarde doorgestuurd. De vierde maan van Pluto heeft een doorsnede van vijf tot zeven kilometer en is waarschijnlijk met ijs bedekt.

Bijna drie maanden na de scheervlucht die New Horizons langs Pluto heeft gemaakt, stromen de foto's die de ruimtesonde toen van de dwergplaneet en haar manen heeft vastgelegd, binnen. Eerder verspreidde NASA beelden van Charon (de grootste maan van Pluto) en Nix en Hydra (twee van de vier kleinere manen). Nu heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ook een eerste foto van Styx vrijgegeven. Ook dat is één van de kleinere manen van Pluto.

Het beeld is een samenstelling van verschillende opnames die New Horizons op 13 juli jongstleden heeft gemaakt, zo'n 12,5 uren voor de ruimtesonde langs Pluto scheerde. Op dat moment bevond New Horizons zich op liefst 631.000 kilometer van Styx. Zelfs voor de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI), de camera aan boord die de foto's heeft gemaakt, is dat te ver om een helder beeld vast te leggen.

Toch kunnen de wetenschappers van NASA al één en ander afleiden uit de vage foto's. Zo blijkt Styx een langwerpige vorm te hebben met een doorsnede tussen de vijf en de zeven kilometer. De maan is erg helder, wat de wetenschappers doet vermoeden dat het oppervlak met ijs is bedekt. Ook bij Nix en Hydra is dat het geval.

Styx is pas enkele jaren geleden ontdekt door de Hubbletelescoop. Die ontdekte even later ook Kerberos, de vijfde en laatste maan van Pluto. Op foto's van dit hemellichaam is het nog even wachten.

Meest gelezen