© belga

© PN

© PN

© belga

© PN

© PN

© Belga

© belga

© belga

© belga

© PN

© belga

© PN

© PN

© Belga

© Belga

© Belga

© PN

© PN

1 / 19
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

28 relschoppers gearresteerd na betoging in Brussel

De ordediensten hebben in de marge van de nationale betoging in Brussel 28 relschoppers gearresteerd, drie administratief omdat ze de orde verstoorden en 25 gerechtelijk wegens vandalisme, geweld tegen de politie en oproer. Dat melden politie en parket. Twaalf mensen raakten gewond.

JoRo

Volgens de politie is de betoging in het algemeen goed verlopen. Bij aankomst aan het Zuidstation mengde een groep anarchisten zich echter in de betoging om onrust te stoken. Ze gooiden verkeersborden naar de ordediensten. "Enkele betogers volgden dat voorbeeld, maar werden tot de orde geroepen door de interne ordediensten van de betoging", luidt het.

De politie was snel massaal aanwezig en dreef de met projectielen gooiende relschoppers met behulp van waterkanonnen en traangas bijeen. Vier agenten raakten daarbij lichtgewond. Bij de betogers telde de politie acht gewonden. Eén betoger raakte verbrand aan voet en been door een bommetje dat een andere betoger had gegooid. Er was lichte schade langs het parcours. Twee ramen sneuvelden.

Het parket van Brussel heeft al beslist om over te gaan tot de voorlopige aanhouding van de personen die gerechtelijk aangehouden werden. Ze zullen verhoord worden alvorens een definitieve beslissing over hen genomen wordt.

De politie telde circa 80.000 betogers, de organisatoren 100.000. Tegen 15.00 uur waren de meesten van bij het Zuidstation naar huis vertrokken.

Leemans

Eerder op de middag onderbrak ACV-voorzitter Marc Leemans al zijn toespraak om de betogers op te roepen van die plaats weg te blijven. Bij de vorige nationale betoging, in november vorig jaar, was het ook al op die plaats dat het tot rellen kwam. Daarbij sneuvelde toen de auto van een elektricien. Ook nu raakte in dezelfde buurt een auto beschadigd. De politie beveiligde nadien de zone, om verdere schade te voorkomen.

Beelden van de rellen aan het Zuidstation:

Eerder tijdens de betoging probeerde een honderdtal havenarbeiders, van wie enkelen gemaskerd, ter hoogte van de Financiëntoren, aan het begin van het parcours om van het parcours af te wijken. De politie was met een honderdtal agenten snel ter plaatse en kon hen de weg versperren, zodat de betogers na het gooien van enkele bommetjes uiteindelijk toch weer bij de betoging aansloten.

Elders langs het parcours werd ook een kleine vechtpartij gesignaleerd, maar die was snel voorbij. Voorts verliep de betoging vrij rustig.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

'Duidelijk signaal'

Volgens tellingen van de politie zijn er dit jaar 81.000 betogers afgezakt naar onze hoofdstad. Een pak minder dan tijdens de grote nationale betoging van vorig jaar, maar volgens een tevreden Rudy De Leeuw (ABVV), is dat 'een cijfer dat een duidelijk signaal geeft aan deze regering.'

Ook Marc Leemans van het ACV is ervan overtuigd dat de betoging met zo'n opkomst wel degelijk een verschil kan maken. 'We hebben de voorbije maanden al heel wat kunnen realiseren, bijsturen en afvijlen. En dat kan je alleen maar doen met de steun van zo'n grote achterban', zegt Leemans. En die achterban, die heeft duidelijk zo haar redenen om mee te lopen.

Betogers spreken zich uit over reden waarom ze op straat komen:

OVERZICHT. Hinder in Antwerpen door de betoging

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Een klein jaar na de grote nationale betoging tegen de federale regering vindt er woensdag opnieuw een grote betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront tegen het regeringsbeleid plaats in Brussel. Ook in Antwerpen laat de betoging zich duidelijk voelen, onder meer in de dienstregeling van trams en bussen en bij de stadsdiensten. Een overzicht:

Stadsdiensten

De nationale betoging in Brussel zal ook in Antwerpen gevolgen hebben. Volgens de stad valt de hinder al bij al mee. Van het totale Antwerpse stadspersoneel staakt 19 procent.

  • Stadsloketten

Alle stadsloketten zijn geopend. Op sommige locaties is er een beperkte dienstverlening. Klanten worden zo goed mogelijk verder geholpen. Wie vandaag een afspraak had, werd van tevoren opgebeld om de afspraak te verzetten en zo de dienstverlening te verzekeren. Alle klanten hebben een nieuwe afspraak op een later moment gekregen.

  • Stedelijk contactcenter en stadswinkel

De sluikstortlijn, biblijn, afsprakenlijn, grofvuillijn, infolijn en het OCMW Informatiepunt kennen geen problemen. Door de actie kan de wachttijd wel iets langer oplopen dan gebruikelijk. De stadswinkel is gewoon geopend.

  • Huisvuilophaling

De nachtinzameling van dinsdag op woensdag ondervond weinig hinder. Enkel in de binnenstad is er niet overal opgehaald. Dit wordt in de loop van de dag opgelost.

Vandaag wordt er op verschillende plaatsen in de stad uitzonderlijk niet-selectief ingezameld om te vermijden dat het afval te lang blijft liggen.

De huisvuilophaling haalt op dit moment 14 van de in totaal 48 huisvuilrondes op. Het afval op Linkeroever en in een klein gedeelte van 2060 zal morgen opgehaald zijn. In Wilrijk en Merksem zal het afval ten laatste vrijdag zijn opgehaald. Op de overige locaties waar de ophaling vandaag is ingepland, zal het afval vandaag allemaal opgehaald worden. De dienst stadsreiniging doet er alles aan om de opgelopen achterstand zo snel mogelijk in te halen.

De medewerkers van de veegdiensten ondersteunen waar mogelijk de huisvuilophaling, concentreren zich op toeristische zones en drukke winkelassen en ledigen van papiermanden.

De vakbondsactie heeft ook impact op gemaakte afspraken voor de ophaling van grofvuil, deze werden verplaatst naar een ander moment. Sluikstortmeldingen worden niet vandaag verwerkt.

  • Huisvuilophaling

Twee van de acht containerparken zijn vandaag geopend, namelijk die van Deurne en Berchem. Morgen zijn de containerparken open van 9 tot 17 uur. Het containerpark in Zandvliet is op donderdag gesloten.

  • Bibliotheken

Bibliotheek Permeke is vandaag gewoon geopend. Ook volgende bibliotheken zijn open: De Poort, Vertellerij, Park van Merksem, Maantje, Driehoek, Vredegerecht (mogelijk met verstoorde dienstverlening in de namiddag), UIThuis, Elsschot, Kielpark en Brederode.

Zes bibliotheken zijn gesloten: Couwelaar, Arena, Viswater, Bist, Luchtbal en Sint-Andries.

  • Cultuurcentra

Dertien van de veertien cultuurcentra zijn geopend. Nova is gesloten. Acht van de negen jeugddiensten zijn open, die van Borgerhout is gesloten.

  • Stedelijke musea en erfgoedinstellingen

De grote publiekstrekkers het MAS, het Red Star Line Museum en het Rubenshuis, zijn geopend. Het Museum Plantin-Moretus, Museum Mayer van den Bergh en het Letterenhuis zijn gesloten. Het Middelheimmuseum is slechts gedeeltelijk open. Het Museum Vleeshuis heeft op woensdag zijn vaste sluitingsdag.

Alle leeszalen zijn open. De leeszaal van het Middelheimmuseum is zoals steeds enkel op afspraak open.

  • Zwembaden en sportinstellingen

Alle stedelijke sportlocaties zijn open, behalve zwembaden Arena (Deurne), De Schinde (Ekeren), Groenenhoek (Berchem) en Ieperman (Wilrijk).

Op iedere locatie wordt mondeling info gegeven en doorverwezen naar de geopende locaties. Sportclubs en scholen werden vooraf verwittigd van mogelijke hinder.

  • Stedelijk Onderwijs

Vandaag blijven 1 op 10 stedelijke kleuter- of lagere scholen gesloten door de vakbondsactie. De leerlingen werden vooraf per brief verwittigd en worden opgevangen in nabijgelegen stedelijke scholen. In meer dan de helft van de basisscholen is de werking niet verstoord. In het stedelijk secundair onderwijs is de impact van de staking beperkt. Hetzelfde geldt voor het stedelijk volwassenenonderwijs, de Academies en de scholen van De Leerexpert.

  • Kinderopvang (stedelijke opvanglocaties)

Van de 28 locaties voor stedelijke kinderopvang zijn er 3 volledig open en 3 gedeeltelijk (niet alle leefgroepen). De ouders werden van tevoren verwittigd. De dienstverlening in de gezinsopvang is verzekerd. Het secretariaat van de gezinsopvang is wel gesloten. De centrale administratie van de stedelijke kinderopvang werkt normaal. Van de 9 initiatieven voor buitenschoolse opvang is er 1 open.

  • OCMW

Alle OCMW-diensten en sociale centra zijn open volgens de normale openingsuren.

  • Zorgbedrijf Antwerpen

Bij Zorgbedrijf Antwerpen heeft de actie geen grote impact op de dienstverlening, al raakten sommige medewerkers vanmorgen moeilijk op hun werk.

In de woonzorgcentra, de centra voor jeugdzorg en voor de zorgbehoevende klanten van de thuisdiensten van Zorgbedrijf Antwerpen is de dienstverlening gegarandeerd zoals op andere dagen.

Alle 42 dienstencentra zijn gewoon de hele dag open. Bij enkele zijn er door de staking beperkte openingsuren, maar overal wordt vanmiddag de maaltijd geserveerd.

De Lijn

Door de nationale betoging is woensdag de dienstverlening van vervoersmaatschappij De Lijn in heel Vlaanderen verstoord. In Antwerpen-stad is het tramverkeer zwaar verstoord. In Mechelen rijdt de helft van de stadsbussen, in de regio Mechelen is dat twee derde en in en rond Turnhout rijdt drie kwart. Op de as Turnhout-Antwerpen is het verkeer wel flink verstoord, net als op de lijnen naar Herentals.

In de stad Antwerpen rijdt een derde van de bussen en trams. Er rijden bijna geen trams op de lijnen 2, 3, 6, 8, 11, 12 en 15. In Mechelen is 15 procent van de bussen uitgereden. De lijnenbundel 600 naar het noorden van de provincie rijdt vrijwel normaal. In de regio Turnhout is de dienstverlening beperkt verstoord.

Hier vindt u een overzicht van de ritten van De Lijn die in Antwerpen wél worden uitgevoerd.

De Lijnwinkels in Antwerpen zijn vandaag open, uitgezonderd de Lijnwinkel van Mortsel.

In Oost-Vlaanderen is de dienstverlening zwaar verstoord. De hinder is het grootst op de stadsnetten van Gent, Sint-Niklaas en Aalst.

Meer info: www.delijn.be

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met de auto

De Brusselse politie verwacht zware verkeershinder in de binnenstad en op de kleine ring. De politie roept daarom op om de hoofdstad zoveel mogelijk te vermijden met de auto. De betoging begint pas na de ochtendspits. Mogelijk zal er wel hinder zijn voor wie vanuit Gent naar Brussel rijdt. De politie zal namelijk woensdag de Leopold II-tunnel afsluiten.

NMBS - treinen overvol

Ondanks de extra treinen die de NMBS heeft ingelegd om betogers woensdag in Brussel te krijgen, zijn er toch, vanuit heel Vlaanderen, een tiental overbezette treinen. Dat laat NMBS-woordvoerder Bart Crols weten. De treinen komen uit alle uithoeken van Vlaanderen: onder meer vanuit De Panne, Tongeren, Turnhout... Crols heeft nog geen zicht op hoeveel overbezette treinen er in Wallonië zijn.

“We proberen iedereen zo goed mogelijk in Brussel te krijgen”, zegt Crols, die eraan toevoegt dat het verkeer in de ochtendspits heel geconcentreerd is. “Er zijn, naast de gewone ochtendspits, ook de betogers die tegen een uur of 11 aan Brussel-Noord willen zijn.” Voor de avondspits verwacht hij minder problemen. “Daar kennen we een verspreide uittocht.”

De NMBS heeft naar aanleiding van de nationale betoging dertien bijkomende treinen ingezet.

Voor vanavond zijn er geen extra treinen ingelegd, omdat de uittocht dus verspreider verloopt.

24-urenstaking

Aanstaande vrijdag plant de socialistische spoorbond een 24-urenstaking. En die zal voor meer hinder zorgen bij het spoor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER