Dit gebeurt er met de miljoenen giftige eieren die afgelopen dagen vernietigd werden

© Photo News

De vijf à tien miljoen eieren die de afgelopen dagen en weken vernietigd zijn door de fipronilcrisis, zijn niet helemaal “verloren”. Bij Rendac, dat dierlijk afval verwerkt, maken ze er grondstoffen voor groene stroom en biodiesel van. Geblokkeerde eieren die later tóch fipronilvrij bleken, kunnen dan weer als gezichts­crème eindigen.

Tom Le Bacq

“Ja, het zijn drukke dagen”, zegt Jeroen Colpaert van Rendac. Het bedrijf uit Denderleeuw is het enige in België dat eieren die fipronil bevatten kan verwerken tot vet en meel. Ze krijgen er dezer dagen dan ook honderd­duizenden van binnen. De ­fipronilcrisis is dan wel “bezworen” volgens landbouwminister Denis Ducarme (MR), toch zijn nog altijd 21 bedrijven geblokkeerd. “Het aantal eieren dat we vernietigen, loopt nog op”, zegt Colpaert. “Maar we kunnen dat aan.”

© Infografiek Het Nieuwsblad

De besmette eieren worden beschouwd als categorie 1- materiaal, dat is de categorie van dierlijk afval die het hoogste risico inhoudt voor de volksgezondheid. “Dat mag op geen enkele manier nog in contact komen met onze voedselketen”, zegt Colpaert.

“Als de eieren bij ons toe­komen, belanden ze in een grote bunker en daar worden ze vermalen, samen met al het andere slachtafval dat we binnenkrijgen. Daarna wordt dat allemaal gepasteuriseerd op temperaturen van boven de tachtig graden.”

- LEES HIER ALLES OVER DE FIPRONILCRISIS -

Financiële kater

Na de pasteurisatie wordt het eierafval gesteriliseerd. “Daarna halen we het water eruit en houd je een pasta over. Na nog een aantal stappen krijg je droog meel, en een deeltje dierlijk vet. Het vet wordt gemengd met biodiesel. Het meel kan als biomassa dienen om groene stroom van te maken.”

Die verwerking is niet gratis. “Het gebeurt op kosten van de boer of de firma die de eieren produceert”, zegt Colpaert.

“Sowieso betekent dat een ­financiële kater voor getroffen bedrijven”, zegt Johan Van Bosch van het Nationaal Verbond van Eierhandelaars.

Eieren die lang geblokkeerd hebben gestaan maar later ­fipronilvrij blijken, zijn vaak al te dicht bij de houdbaarheidsdatum om nog in de winkelrekken te geraken. “Die eieren proberen sommige producenten nog te slijten om te verwerken in cosmetica”, zegt Van Bosch. “Maar dat is een kleine markt. Je kan niet van elk ei gezichtscrème maken.”

- Klik hier om bovenstaande infografiek in groter formaat te bekijken -

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer