© Roger Timmermans

© Margo Tilborghs

© Haldis

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“Zoveel ooievaars heb ik in mijn leven nog nooit gespot"

In Essen streken zaterdag 24 ooievaars neer. Het mooie spektakel kon rekenen op veel bekijks. Gewapend met camera en telescoop werd het uitzonderlijke schouwspel vastgelegd. 

Margo Tilborghs

Het gerucht ging snel de ronde in Essen. Binnen de kortste keren stonden er dan ook veel kijklustigen. “We wonen hier vlakbij”, zegt Philippe. “Het was bijzonder om dit van zo dichtbij mee te maken. We hebben dan ook meteen enkele foto's genomen." Ook natuurliefhebber in hart en nieren John van den Bempt volgde het schouwspel. "Af en toe een beetje bewegend stonden ze daar de toekomst te overwegen", zei hij. "Wat zullen we doen, de winter is nog niet voorbij, blijven of verder noordelijker gaan? Een gewichtige beslissing vanuit het stand punt van een ooievaar."

Vrijdag werden de eerste ooievaars al gespot bij vakantieverblijf De Berk aan de Oude Baan. Zaterdag bij vakantiehoeve Moerkantheide aan de Moerkantsebaan. "Het lijkt wel of ze speciaal de hotels en B&B's uitzoeken om te overnachten", lacht Glenda Konings. Even later landde dan 24 prachtexemplaren op een maïsveld aan De Werf.

Toen vogelspotter Jos Jacobs het nieuws hoorde pakte hij zijn camera en telescoop en ging meteen ter plaatse. “Er stond al een man of tien te kijken naar de ooievaars die zich op amper dertig meter van ons bevonden. Met mijn telescoop heb ik de nummers die aan hun geringde lange poten zitten kunnen noteren. Die nummers stuur ik door naar de ooievaarsstichting. Zo kunnen zij de trektocht van de ooievaars volgen. De nummers eindigen met DE waaruit ik opmaak dat ze waarschijnlijk op weg zijn naar Denemarken of Duitsland.

Lees het hele verhaal maandag in Gazet Van Antwerpen - editie Noord

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER