Schaduwboksen

In de lange aanloop naar de verkiezingen was het niet helemaal duidelijk hoe N-VA en CD&V zich tot elkaar zouden verhouden. De gooi van N-VA naar dominantie in Vlaanderen kon er alleen maar toe leiden dat de partij huidig minister-president Kris Peeters op haar pad zou vinden.

Liesbeth Van Impe

Maar tegelijk leek de partij een rechtstreekse confrontatie vooral te willen mijden. De jacht op de liberale ­kiezers is al maanden open, terwijl CD&V grotendeels gespaard leek te worden. Zelfs met frontale aanvallen op het ACW werd de laatste maanden zuinig omgesprongen. Het besef dat er achteraf toch gepraat zou moeten worden, leek iedereen voorzichtig te maken.

Maar dat is dus voorbij. Of er een echte titanenstrijd tussen De Wever en Peeters komt, blijft zeer twijfel­achtig. Aangezien ze op verschillende lijsten staan – Peeters Vlaams en De Wever voor de Kamer – kunnen ze elkaar perfect ontlopen. Maar op voorhand het minister-presidentschap bijna nonchalant aan Peeters aanbieden, dat zien we De Wever in de laatste rechte lijn niet meer herhalen.

Hoe dan ook wordt het een boksmatch met twee deelnemers die vechten met de handen op de rug gebonden. Voor N-VA is het één ding om te zeggen dat de partij indien mogelijk het leiderschap van de Vlaamse regering zal claimen, maar het is nog iets helemaal anders om daar ook een naam op te plakken. Niet omdat de partij vies is van ‘de postjes’, waarom zou ze ook? Wel omdat elke naam een gok is. De Wever zelf is de meest evidente kandidaat, maar hij werkt zichzelf in Antwerpen serieus in de problemen als hij het nog maar durft te overwegen. En een tweestrijd tussen Geert Bourgeois en Liesbeth Homans kan de ­partij missen als kiespijn. Beiden zijn in de ogen van de N-VA-kiezer trouwens toch maar een troostprijs voor De Wever.

Maar ook Peeters kan niet voluit gaan, want dan zou hij moeten toegeven dat zijn uittredende Vlaamse regering niet veel soeps was. N-VA kan in de Vlaamse regering geen fantastisch palmares voorleggen. Het feit dat ze haar eigen minister Philippe Muyters bij de lijstvorming naar de reservebank verwees, bewijst dat ze dat zelf weet. Maar Peeters kan N-VA niet aanvallen op die zwakke flank zonder zijn eigen werk onderuit te halen.

De strijd voor het leiderschap in Vlaanderen ligt open. Maar dat betekent nog niet dat het ook een open strijd wordt. De kans is groot dat het bij schaduwboksen blijft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen