© Kurt Desplenter,, Filip Meutermans

Moord op Elias Keegan: Heeft cafémedewerker die verdachten lift gaf gouden tip?

De twee Antwerpse verdachten van de moordzaak in Dadizele die gisteren werden vrijgelaten, hadden op de avond van de schietpartij vals geld bij zich. Dat zegt de chauffeur, die hen die avond een lift naar huis gaf. “Het briefje van 100 euro dat ik van hen kreeg, was nagemaakt”, zegt de man. Hij is met de nieuwe informatie naar de politie gestapt.

Geoffrey Sabbe, Mark Klifman, Dirk Coosemans

De raadkamer in Ieper besliste gisteren dat de twee Antwerpse verdachten Maxime K. (23) en Ilias S. (20) de gevangenis mochten verlaten. Ze mogen geen contact hebben met de andere verdachten en niet in aanraking komen met drugs. De twee fitnessers zijn de vrienden van slachtoffer Elias Keegan (20), die vorige maandag tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal in het West-Vlaamse Dadizele werd doodgeschoten.

De aanhouding van de twee Antwerpenaren was niet langer nodig voor het onderzoek, oordeelde de raadkamer. Beiden gaven toe dat ze die avond in Dadizele waren om drugs te kopen. Maar ze sloegen op de vlucht nadat “iemand van de ‘bende van Dadizele’ een wapen had getrokken”.

100 euro voor lift

Tijdens hun vlucht kregen ze een lift bij een cafémedewerker in Dadizele. Ze overhaalden hem voor om hen voor 100 euro naar Antwerpen te brengen. De man ging daar op in en kreeg zijn geld. Maar nu blijkt dat de chauffeur door Maxime K. en Ilias S. zou zijn opgelicht. “Met mijn briefje van 100 euro probeerde ik dit weekend drankbonnen te kopen op Pukkelpop”, zegt de man, die anoniem wenst te blijven. “Toen de caissière het biljet door de geldmachine haalde, bleek het nagemaakt te zijn.”

De man is maandag naar de politie in Eeklo gestapt. Daar bleek dat het briefje 1 centimeter korter was dan normaal en geen alu­miniummarkering had. “Het biljet heb ik op het politiekantoor achtergelaten”, zegt hij. “Het is wellicht waardevolle informatie voor de onderzoekers.”

De vraag rijst of het valse geld de aanleiding was voor de schietpartij, na de mislukte deal van kilo’s cannabis. Het parket van Ieper zei gisteren dat het nog geen kennis had genomen van een pv over vals geld. Ongetwijfeld worden de Antwerpse verdachten hierover opnieuw verhoord.

De Ieperse raadkamer besliste gisteren intussen dat Sven V. (25) en Tobias D.(26), twee verdachten van de “bende van Dadizele”, nog minstens een maand in de cel moeten blijven. Hun twee kameraden Leander W. (19) en Tom K. (26) weten vrijdag of hun aanhouding wordt verlengd. Tobias D. werd gisteravond nog uren ondervraagd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer