Ziekenhuis: 'Lubitz was twee maanden patiënt bij ons'

Andreas Lubitz, de copiloot die de Airbus van Germanwings liet crashen, was de voorbije twee maanden in behandeling in een ziekenhuis in Düsseldorf. Dat laat het ziekenhuis zelf weten in een persbericht. De artsen ontkennen wel dat Lubitz er werd behandeld voor een depressie.

sdv, jvt, aro

'Het Universitair Ziekenhuis wil de bevolking op de hoogte brengen dat de copiloot van februari 2015 tot en met 10 maart 2015 patiënt is geweest in ons ziekenhuis in Düsseldorf. Het ging om een 'diagnostisch onderzoek', klinkt het in een persbericht van Klaus Höffken, CEO van het ziekenhuis. Meer details mogen niet gegeven worden wegens de medische zwijgplicht.

De medische dossiers worden nu overgedragen aan de onderzoeksrechter aanklager Düsseldorf. 'We willen onze ontsteltenis, afgrijzen en ongeloof uiten over het ongeval', klinkt het nog. 'We zullen het onderzoek van de aanklager sterk en onvoorwaardelijke steun bieden. We betuigen ons diepste medeleven aan de families van de slachtoffers.'

'Ten behoeve van het onderzoek kan de UKD geen verdere informatie verstrekken. Berichten dat Andreas L. hier behandeld werd voor een depressie, zijn echter onjuist.'

Verscheurde ziektebriefjes

Eerder op de dag maakte het parket van Düsseldorf bekend dat Andreas Lubitz (27) een ziekte verborg voor zijn werkgevers. Tijdens een huiszoeking van de Duitse politie in het appartement van de verdachte copiloot zijn verscheurde ziektebriefjes, waarvan één voor de dag van de crash, teruggevonden. Vliegtuigmaatschappij Germanwings liet weten dat ze het ziektebriefje nooit hebben gekregen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

'Tijdens de huiszoeking werd geen afscheidsbrief gevonden (zoals verschillende Britse media eerder meldden, nvdr.) en er zijn ook geen aanwijzingen dat Lubitz uit religieuze of politieke motieven handelde', klinkt het in de mededeling van het Düsseldorfse parket.

Wél werden 'medische documenten' ondekt, die wijzen op 'een bestaande ziekte en een gepaste medische behandeling'. Welke die ziekte was, is voorlopig nog onduidelijk, maar dat Lubitz kosten nog moeite spaarde om zijn ziekte voor zijn collega's en werkgever verborgen te houden, staat wel vast. In zijn appartement werden verschillende ziektebriefjes teruggevonden, die hem verboden te vliegen. Eén ervan gold zelfs voor de dag van de crash. En dat was verscheurd.

'Bijzondere vorm van regelmatig medisch onderzoek'

De verschillende documenten zullen volgens het parket nu worden onderzocht. Het werk kan verschillende dagen duren, maar het parket belooft zowel de nabestaanden van de slachtoffers als het brede publiek op de hoogte te brengen 'van zodra betrouwbare informatie opduikt'.

Een officier van de Duitse luchtvaart maakte vrijdagmiddag intussen wel bekend dat in het dossier van Lubitz bij de federale luchtvaartinstantie wordt benadrukt dat de copiloot 'een bijzondere vorm van regelmatig medisch onderzoek' moest krijgen, en dat hij de codering 'SIC' kreeg. Die zou ook op zijn vliegbrevet hebben gestaan. Volgens de Duitse krant Tagesspiegel was hij ook in behandeling in de 'Uniklinik' van Düsseldorf.

Geruchten bevestigd

De vondst van de medische documenten en de beweringen van de officier en Tagesspiegel bevestigen eerdere geruchten en verklaringen van buurtbewoners dat Lubitz aan een depressie en psychische problemen leed. Eerder vrijdag was overigens al bekend geraakt dat de politie donderdagavond tijdens de huiszoekingen in Lubitz' appartement verschillende bezittingen in beslag had genomen, en een woordvoerder van de politie had bevestigd dat er 'belangrijke aanwijzingen' waren gevonden, 'die mogelijk konden verklaren waarom de copiloot het vliegtuig liet neerstorten'. Ook in zijn ouderlijke huis in Montabaur hielden de speurders huiszoekingen. Ze namen een computer, twee grote blauwe zakken en een volle doos mee.

In het appartement in Düsseldorf zou Lubitz hebben samengewoond met een vriendin. Een aantal Duitse media melden dat hij nog niet zo lang geleden door zijn verloofde zou zijn gedumpt, maar bevestigd is dit nog niet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen