Direct naar artikelinhoud

Natuur en Bos waarschuwt voor brandgevaar door droogte

Archiefbeeld uit 2011, toen een grote brand 450 hectare natuur van de De Kalmthoutse Heide verwoestte.

Het is erg droog op sommige plaatsen in Vlaanderen, het Agentschap Natuur en Bos waarschuwt daarom voor verhoogd brandgevaar. In de provincie Antwerpen is brandfase rood van kracht, wat op extreem hoog brandgevaar duidt. In provincie Limburg is brandfase oranje van kracht, wat hoog gevaar betekent. Natuur en Bos waarschuwt om extra voorzichtig te zijn zolang de verhoogde brandrisico's gelden.

"Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen", klinkt het op de website van Natuur en Bos. "Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein." Beheerders en brandweer zijn tijdens de brandfase oranje extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit en worden er meer materieel en mankracht ingezet. Het heeft al een hele tijd niet meer geregend en daarom worden ook de brandtorens in de natuurgebieden overdag bemand.

De brandfase oranje heeft betrekking op 67 natuurgebieden in Limburg. Onder meer in Bosland, het natuurgebied tussen Hechtel-Eksel, Lommel en Overpelt, in het Nationaal Park Hoge Kempen en in de mijnterrils van Beringen en Heusden-Zolder moeten de bezoekers extra waakzaam zijn. In Antwerpen gaat het alleen om de Kalmthoutse Heide, De Merode, Tielenheide, Eksterheide in Beerse en Most-Keiheuvel in Balen.

De volledige lijst van natuurgebieden waar de fase oranje geldt, is terug te vinden op de website www.natuurenbos.be.