Direct naar artikelinhoud
President Macron

Franse media roemen zelfverzekerd debuut Macron op wereldtoneel

Trump en Macron tijdens hun potje handworstelen, waarbij Macron werd benoemd tot winnaar.

"Macron slaagt voor zijn diplomatieke debuut", schrijft Le Monde na het bezoek van de nieuwe Franse president aan de NAVO-top in Brussel. "Is Frankrijk terug op het wereldtoneel?", vraagt Le Figaro zich dan weer hoopvol af. Emmanuel Macron liet gisteren een goede indruk achter bij zijn eerste stappen in de internationale arena. Dat lag niet zozeer aan zijn diplomatieke taalgebruik als wel aan zijn zelfverzekerde optreden. De beelden van zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Trump gingen meteen de wereld rond.

Trump staat bekend om zijn intimiderende manier van handen schudden. Hij bracht de Japanse premier Abe in verlegenheid door zijn hand 19 seconden lang te schudden. Bij een andere gelegenheid negeerde hij de uitgestoken hand van de Duitse bondskanselier Merkel. 

Macron had zich echter voorbereid en liet zich niet kennen. Hij bleef Trumps hand schudden, ook toen de Amerikaanse president ontspande en wilde terugtrekken. "Een handdruk van ongewone intensiteit, hun knokkels werden wit, hun kaken klemden zich op elkaar, de gezichten werden strakker", schreef een Amerikaanse journalist die bij de ontmoeting aanwezig was. 

Macron won en "liet zijn Amerikaanse ambtgenoot zien dat hij niet het enige alfamannetje in de kamer was", schreef de Washington Post. Later op de dag vergastte Macron de Amerikaanse president opnieuw op een machtsspelletje. Macron liep op de verzamelde NAVO-leiders af, leek Trump als eerste te gaan begroeten, maar zwenkte op het laatste moment naar Merkel.

Vriendelijk

Inhoudelijk viel er weinig te melden over de ontmoeting tussen Trump en Macron. De beide presidenten waren uitermate vriendelijk tegen elkaar. "Een heel warm gesprek waarbij president Trump goed luisterde", zei een medewerker van Macron in Le Monde.

Ze praatten onder meer over het klimaatakkoord van Parijs. Een belangrijke zaak voor Frankrijk dat zichzelf graag ziet als de leider van een mondiale coalitie tegen de opwarming van de aarde. In zijn verkiezingscampagne zei Trump dat hij het akkoord wilde opzeggen, maar nu toonde hij zich voorzichtiger. Macron liet weten dat hij vooral wilde voorkomen dat de Verenigde Staten "een overhaaste beslissing" zouden nemen.

Ook bij de NAVO-top gisteren in Brussel ging het er stevig aan toe tussen Trump en Macron.

Emmanuel Macron maakte een hoopgevende start als wereldleider, schreef de rechtse krant Le Figaro in een hoofdredactioneel commentaar. "Na de zege van Trump zag de wereldpers Angela Merkel als nieuwe chef van 'de vrije wereld', de enige die de democratieën nog kon verdedigen. François Hollande had zichzelf opgelost door de vaagheid van zijn woorden." 

Niettemin staat Macron voor een grote uitdaging, aldus Le Figaro. Als hij Frankrijk weer op de diplomatieke kaart wil zetten, moet niet alleen wilskracht tonen in de internationale arena, maar ook de moed hebben om Frankrijk te hervormen, de enige manier om de geloofwaardigheid van het land te herstellen. 

Trump en Macron vanmiddag op de G7-top in Taormina, Sicilië.