Direct naar artikelinhoud
aanslag manchester

VS neemt verantwoordelijkheid voor informatielek

Brits premier Theresa May kaartte de informatielekken aan bij Amerikaans president Trump, die de zaak "verontrustend" noemde en een onderzoek in het vooruitzicht stelde.

De Verenigde Staten nemen de verantwoordelijkheid op voor informatielekken na de aanslag in Manchester. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vandaag gezegd na een onderhoud met zijn Britse ambtgenoot Boris Johnson in Londen. Eerder vandaag raakte bekend dat de Britse politie opnieuw informatie over de aanslag deelt met de Amerikaanse diensten.

De Britse politie had gisteren nog verklaard niet langer informatie met de VS te delen over de zelfmoordaanslag die in Manchester aan 22 mensen het leven had gekost. De Britten waren namelijk niet te spreken over de vele lekken die in de Amerikaanse media waren opgedoken.

Zo publiceerde de krant The New York Times woensdag nog exclusieve foto's met verschillende onderdelen van de bom die bij de aanslag werd gebruikt. Eerder was ook al de naam van de vermoedelijke dader, Salman Abedi, door Amerikaanse media bekendgemaakt op een moment dat de Britse diensten die informatie nog geheim wilden houden.

Nieuwe garanties

Mark Rowley van de Britse antiterreurpolitie stelde vanmorgen evenwel dat de VS intussen bijkomende garanties hebben gegeven over de geheimhouding van de ontvangen inlichtingen. Het delen van informatie is daardoor weer hervat. "Na het ontvangen van nieuwe garanties, wordt er nauw samengewerkt met onze belangrijkste partners, ook met de bondgenoten in de 'Five Eyes'-alliantie", zo verklaarde hij aan The Guardian.

Met de 'Five Eyes'-alliantie verwijst hij naar een partnerschap tussen de inlichtingendiensten van het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

De Britse eerste minister Theresa May had de Amerikaanse president Donald Trump gisteren tijdens de NAVO-bijeenkomst in Brussel nog aangesproken over de perslekken. Trump had daarop toegegeven dat de lekken "erg verontrustend" zijn. Hij heeft ook een onderzoek bevolen.

"Bijzondere relatie"

Minister Rex Tillerson heeft intussen laten weten dat Washington de publicatie van vertrouwelijke informatie betreurt. We nemen de "volle verantwoordelijkheid op ons", zei hij.
    
"De bijzondere relatie tussen onze beide landen zal deze bijzonder ongelukkige gebeurtenis zonder twijfel doorstaan", aldus Tillerson.