Direct naar artikelinhoud

Giro d'Italia - Dumoulin: 'Ik maakte een beginnersfout'

Tom Dumoulin heeft zijn roze leiderstrui in de negentiende etappe van de Giro d'Italia verloren aan Nairo Quintana. Het verschil met concurrenten is klein. Lees hieronder het liveblog terug van een uiterst spannende etappe.

Tom Dumoulin, links Quintana, rechts NibaliBeeld anp

19:22 vrijdag 26 mei 2017

Bauke Mollema finishte vrijdag samen met de Nairo Quintana en Vincenzo Nibali in de negentiende etappe van de Ronde van Italië. Hij moest echter enkele seconden toegeven op de mannen direct boven hem, Thibaut Pinot, Ilnoer Zakarin en Domenico Pozzovivo.

Daardoor blijft de dertigjarige Groninger op de zevende plaats in het klassement staan. ‘Jammer dat die mannen weer zo hard reden en wat tijd op me pakten. Daarom denk ik dat dit mijn plek in het klassement is.’

De kopman van Trek-Segafredo moest eerder in de etappe samen met Dumoulin in de achtervolging. ‘Halverwege brak het in de afdaling en toen was het alle hens aan dek’, keek hij erop terug. ‘Het ging op het klimmetje ervoor heel rustig, we gingen naar beneden en ik hoorde dat iemand een gat had laten vallen. Voordat we het door hadden, was het verschil al een minuut. En toen moesten we volle bak in de achtervolging. Het was onoplettendheid, we zaten te slapen.’

Twitter bericht wordt geladen...

19:07 vrijdag 26 mei 2017

Tom Dumoulin heeft het akkefietje tussen hem en de Italiaan Vincenzo Nibali dat was ontstaan na de achttiende etappe in de Ronde van Italië van donderdag bijgelegd. ‘Met Nibali is alles weer goed’, reageerde hij vrijdag op een vraag van een Italiaanse journalist.

Dumoulin: ‘Hij probeerde me vandaag te flikken in de afdaling, maar dat was mijn eigen fout’, grapte hij. Voor de achterstand die hij daar opliep, stak hij de hand in eigen boezem. ‘Het was goed werk van Movistar en Bahrain en ik had een slechte dag.’

Dumoulin zei donderdag dat hij hoopte dat de Italiaan en de Colombiaan Nairo Quintana hun podium zouden verspelen. Nibali had daarop boos gereageerd. ‘Weet hij wel wat karma is? Dumoulin mag in de koers betalen voor wat hij heeft gezegd.' De Limburger kwam er nog even op terug. ‘Als dit karma is, is het goed. Dan heb ik morgen goede benen en is er nog wat mogelijk.’

Twitter bericht wordt geladen...

17:19 vrijdag 26 mei 2017

Het was een 'rookie mistake', een beginnersfout. Dat zei Tom Dumoulin direct na afloop van de negentiende etappe voor de camera's van Eurosport over het moment dat de ploegen van Nibali en Bahrein het peloton uit elkaar reden. Die beginnersfout en slechte benen waren volgens Dumoulin de redenen dat hij in de negentiende etappe van de Ronde van Italië zijn leiderstrui is kwijtgeraakt aan de Colombiaan Nairo Quintana

Dumoulin: 'Ik had al slechte benen vanaf de start en ik maakte een beginnersfout door in de afdaling te ver van achteren te zitten. En toen moest ik dus met mijn slechte benen al heel erg diep gaan om terug te komen op de middelste klim. Echt onnodig. Toen wist ik al dat het een moeilijk verhaal zou worden, dus is meteen besloten de schade zoveel mogelijk te beperken. Het is wel door mijn hoofd geschoten dat het voorbij had kunnen zijn, als we niet meer terug waren gekomen na die afdaling.'

Schade
Op de slotklim naar Piancavallo moest Dumoulin de extra inspanning bekopen en moest hij de groep met concurrenten laten gaan. 'Daar heb ik geprobeerd de schade te beperken. Gelukkig was het team vandaag echt heel sterk. Anders was het een veel slechtere dag geweest. Hoop dat morgen beter is.'

De slechte benen komen door vermoeidheid, gaf Dumoulin toe. ‘Ook ik heb mindere dagen, die heb ik altijd gehad’, zei hij. ‘Ik heb nog nooit een grote ronde gereden zonder een mindere dag in de derde week. Nou ja, ik hoop dat dit de slechte dag was en niet het begin van meer.’

Dumoulin kreeg in de achtervolging steun van de ploegen van Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. ‘Er waren gedeelde belangen, ook bij LottoNL-Jumbo en Trek. Kruijswijk en Mollema stuurden meteen alle mannen naar voren om te helpen. Dat was wel mooi om te zien, dat we als Nederlanders kunnen vechten tegen de rest van de wereld. Uiteindelijk reden we allemaal voor ons eigen doel.’

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

17:13 vrijdag 26 mei 2017

Hieronder het nieuwe algemeen klassement. De top-6 binnen anderhalve minuut.

Twitter bericht wordt geladen...

17:07 vrijdag 26 mei 2017

Tom Dumoulin is zijn roze trui verloren aan Nairo Quintana in de loodzware negentiende etappe.

We geven u zo een overzicht.

17:05 vrijdag 26 mei 2017

Pinot is over de streep. Zijn achterstand op Dumoulin is 1 minuut en 36 seconden.


Ook de rest komt binnen. Nu is het wachten.

17:03 vrijdag 26 mei 2017

We hadden u graag wat tijdsverschillen gegeven. Waar zit Pinot bijvoorbeeld? En hoe ver rijdt Dumoulin achter de rest?

We hebben geen idee.

16:58 vrijdag 26 mei 2017

Iedereen is kapot. Dat is de enige mogelijke conclusie. Nibali en Quitnana kunnen niet volgen terwijl Pozzovivo en Zakarin versnellen.

16:57 vrijdag 26 mei 2017

Mikel Landa, de Spanjaard van Sky, pakt de etappezege. Hij heeft gestreden deze Giro, en werd al twee keer tweede.

Wij zijn vooral benieuwd naar het tijdsverlies van Dumoulin.

16:54 vrijdag 26 mei 2017

De Italiaanse regie geeft 40 seconden achterstand voor Dumoulin op de groep met Nibali en Quintan. Daarvoor rijdt nog Pinot, die een gooi gaat doen naar het podium. En misschien zelfs wel naar de roze trui.

Hij heeft 1 minuut en 36 seconden.

16:52 vrijdag 26 mei 2017

Oké, het wordt straks gewoon tellen op de streep. Hoeveel tijd verliest Dumoulin op zijn concurrenten? En verliest hij de roze trui? En aan wie? Pinot? Of aan Nibali? Of aan Quintana?

16:49 vrijdag 26 mei 2017

Pinot gaat voor het podium. Of gaat Pinot naar de roze trui? Hij demarreert uit de groep met de favorieten. Quintana en Nibali kunnen niet volgen.

16:47 vrijdag 26 mei 2017

Tom Dumoulin zit alleen. Op de laatste klim. Op twee dagen voor het einde van de Giro. Hij moet op eigen tempo naar boven. Voor hem ziet hij de groep met andere favorieten rijden.

Zij rijden zo'n 15 seconden voor hem.

16:46 vrijdag 26 mei 2017

Zagen we dat goed? Vond Nibali nou dat zijn ploegmaat Pellizotti te snel ging?

16:44 vrijdag 26 mei 2017

We hoopten natuurlijk op een Nederlands pact. Maar Kruijswijk kan niet bij Dumoulin blijven.

16:40 vrijdag 26 mei 2017

We noemen het nog een keer op: 31 seconden voorsprong heeft Dumoulin op Quintana in het algemeen klassement. En 1 minuut en 12 seconden op Nibali.

16:39 vrijdag 26 mei 2017

Dumoulin laat weer een gat vallen op de slotklim. Het gat wordt groter en groter nu. Kan hij nog terugkeren?

16:38 vrijdag 26 mei 2017

Wel mooi: zowel Mollema als Kruijswijk zitten wel attent voorin. De ritzege kunnen ze niet meer pakken, maar de twee maken indruk.

16:36 vrijdag 26 mei 2017

We hopen dat het ingecalculeerd tempo is van Dumoulin. Maar hij zit niet goed vooraan in het groepje favorieten. Naast hem kijkt zijn knecht Simon Geschke nog een keer naar zijn kopman.

Aan zijn gezicht is niet veel te zien.

16:34 vrijdag 26 mei 2017

In de kopgroep is Mikel Landa alleen op weg naar de top van de slotklim. Hij lijkt op weg naar de zege, kijkend naar zijn tred.

16:30 vrijdag 26 mei 2017

Voor Dudmoulin is het nu zaak om in het wiel van de groep met favorieten te blijven. De concurrenten wachten met hun aanval. Betekent dit dat ook zij slechte benen hebben?

16:29 vrijdag 26 mei 2017

Is dit dan die slechte dag voor Dumoulin, waar hij zo voor vreesde? Hij moet een gaatje laten. De knechten van Sunweb moeten hier boven zichzelf uitstijgen.

16:27 vrijdag 26 mei 2017

Dumoulin zit niet goed geplaatst op de laatste klim. Hij praat in zijn microfoontje. Is hij niet goed?

Maar wat we ook al schreven: hij rijdt het liefst zijn eigen tempo.

16:26 vrijdag 26 mei 2017

Een Trek-renner ontploft. Wie is dat? Hij gooit volle kracht zijn bidon op de rug van een Movistar-renner. We dachten niet dat het Mollema was. Nee, het was Alafaci.

16:16 vrijdag 26 mei 2017

Het begin van de klim is zeer steil. Geen paniek als Dumoulin moet lossen: hij kan op zijn eigen tempo weer terug komen. Dat bewees hij gisteren als op de Passo Gardena, en eerder deze Giro op de Blockhaus.

16:13 vrijdag 26 mei 2017

Krijgen we dan toch nog een Nederlands pact in het slotweekend van deze Giro? Vanochtend werkten de ploegen van Dumoulin, Kruijswijk en Mollema al samen om een groep met Nibali en Quintana terug te pakken.

In een tweet schrijft Bram Tankink vandaag: 'Zwaar balen dat ik moet opgeven. Zeker op de dag dat alle Nederlanders met elkaar afspreken om de rest hoop te geven en elkaar te helpen.'

Twitter bericht wordt geladen...

15:57 vrijdag 26 mei 2017

We durven geen voorspellingen te doen. Het is hopen op een goede dag van Dumoulin. Of eigenlijk: hopen dat hij geen slechte dag heeft.

Nibali en Quintana hebben het eerder vandaag al geprobeerd op het vlakke. Ze gaan ongetwijfeld ook iets proberen op de laatste klim. Sluiten ze een pact? En is Quintana sterker dan gisteren, toen hij eigenlijk niet weg kwam uit het groepje met favorieten?

Enfin. We zullen het u straks allemaal vertellen.

15:56 vrijdag 26 mei 2017

De kopgroep heefft bijna 12 minuten voorsprong met nog 30 kilometer te rijden. U wilde de namen? Komt-ie: Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Clément Chevrier (AG2R), Pello Bilbao, Luis León Sánchez (Astana), Nicola Boem, Lorenzo Rota (Bardiani), Pierre Rolland (Cannondale), Rudy Molard (FDJ), Jevgeni Sjaloenov (Gazprom), José Herrada, José Joaquin Rojas (Movistar), Ruben Plaza (Orica-Scott), Eros Capecchi (Quick-Step Floors), Mikel Landa, Sebastian Henao (Sky), Rui Costa (UAE Team Emirates), Matteo Busato en Ilja Kotsjevoi (Wilier-Southeast).

15:34 vrijdag 26 mei 2017

We schrijven het nog maar een keer op: het was geen plaspauze op het moment dat Dumoulin werd aangevallen. Dit zegt ploegleider Luke Roberts.

Wel opvallend: ook Kruijswijk, Mollema en Yates zaten achter in het peloton. Uitstekende actie dus eigenlijk. Op een onbewaakt moment vier kopmannen op achterstand rijden.

15:25 vrijdag 26 mei 2017

Op 15 kilometer van de streep wacht nog een zware beklimming tot aan de streep. De Piancavallo. Om precies te zijn: 15,45 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%.

Giro d'Italia - Dumoulin: 'Ik maakte een beginnersfout'
Beeld Giro

15:14 vrijdag 26 mei 2017

Het blijft toch spannend: Dumoulin die aan de kant van de weg van zijn fiets stapt. Moet-ie weer poepen? Een plaspauze? Nee, hij krijgt een nieuw voorwiel.

Twitter bericht wordt geladen...

14:58 vrijdag 26 mei 2017

Oké, misschien hebben we ons iets te kwaad gemaakt. Volgens Sunweb-ploegleider Luke Roberts werd er niet aangevallen tijdens een plaspauze: Dumoulin zat achter in het peloton en was op weg naar voren.

Ook zou Spekenbrink, de baas van de ploeg, dat niet gezegd hebben op Eurosport, meldt AD-journalist Thijs Zonneveld op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

14:54 vrijdag 26 mei 2017

Ook Koen de Kort, wielrenner van Trek, kan het bijna niet geloven. 'Hebben ze écht aangevallen toen Tom moest plassen?'

Twitter bericht wordt geladen...

14:47 vrijdag 26 mei 2017

We hebben eindelijik wat tijd om naar de etappe van vandaag te kijken. Hieronder het profiel. Ziet u die laatste bult? Daar moet het gebeuren. Kan Dumoulin daar de ultieme wraak nemen?

Giro d'Italia - Dumoulin: 'Ik maakte een beginnersfout'
Beeld Giro

14:44 vrijdag 26 mei 2017

Wij schrijven ook maar op wat we horen: volgens de commentator van de RAI, de Italiaanse omroep, zou Rojas - teamgenoot van Quintana - de hele ochtend in buurt van Dumoulin zijn gebleven om een plaspauze af te wachten.

Dit kunnen we niet checken. Nogmaals: wij schrijven ook maar op wat we horen.

Twitter bericht wordt geladen...

14:38 vrijdag 26 mei 2017

Zo, Tom, je bent er weer bij. Even de benen sparen nu. En als je de kans ziet de remmen van Quintana en Nibali stiekem een beetje aandraaien - of mogen we dat niet zeggen?

Aanvallen tijdens een plaspauze, wat is er over van de ooit heilige erecode in het wielrennen? Natuurlijk, list, bedrog, vals spel: wielrennen is niet eerlijk. Dat maakt de sport zo mooi. Bondgenootschappen tussen een Italiaan en een Colombiaan, schitterend. Maar kom op, aanvallen tijdens een plaspauze... Dat zouden we kwaadaardig willen noemen.

Maar goed, iedereen is weer bij elkaar.

Twitter bericht wordt geladen...

14:36 vrijdag 26 mei 2017

Hadden ze niet van die kleine GoPro's op hun fietsen vorige jaar in de Tour? Met geluid? Want wat zou het mooi zijn om nu even mee te kunnen luisteren met Dumoulin, die zich tussen Nibali en Quintana heeft genesteld.

14:34 vrijdag 26 mei 2017

Voor de volledigheid: er is ook nog een kopgroepje weggereden bij de groep favorieten. Pello Bilbao en Luis León Sánchez (Astana), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Evgeny Shalunov (Gazprom-Rusvelo), Sebastian Henao (Sky) en Rui Costa (UAE Team Emirates).

Zij hebben een half minuutje.

14:28 vrijdag 26 mei 2017

De afgelopen dagen was het Movistar dat de koers bepaalde. Maar Quintana heeft geen ploeggenoten meer over. Zij hebben alles gegeven om Dumoulin op achterstand te rijden op het vlakke.

Missie gefaald. Quintana alleen. Kan Dumoulin, misschien met hulp van Kruijswijk en Mollema, daar op een of andere manier gebruik van maken?

Twitter bericht wordt geladen...

14:26 vrijdag 26 mei 2017

Misschien moet Dumoulin maar even rustig in de staart van het groepje favorieten biljven. We kennen de Limburger als een explosieve jongen.

En als de concurrenten echt hebben aangevallen tijdens een plaspauze, dan zouden wij misschien wel een klein spijkermatje ergens neer willen leggen.

14:22 vrijdag 26 mei 2017

Kijik eens aan. Adam Yates heeft de groep met favorieten weer bij elkaar gebracht.

Nou zijn wij benieuwd wat Dumoulin tegen zijn concurrenten gaat zeggen...

Nog 90 kilometer.

14:20 vrijdag 26 mei 2017

Ook MOllema gaat nu zijn kopwerk doen. De Groninger versnelt: Adam Yates zit er achter. Daarachter Dumoulin en Kruijswijk.

Ze moeten het zelf doen.

14:17 vrijdag 26 mei 2017

Jurgen van den Broeck, de Belgische klassementsrenner van weleer, doet een geweldige aflossing voor zijn kopman Kruijswijk. En voor Dumoulin natuurlijk.

14:16 vrijdag 26 mei 2017

Tom Dumoulin is nu zelf de leider van de achtervolging. Samen met Formolo, Kruijswijk, Mollema. De kopmannen zelf geven alles wat ze hebben om het gat te dichten.

Iets minder dan een halve minuut.

14:14 vrijdag 26 mei 2017

Iwan Spekenbrink, de ploegleider van Sunweb, laat weten: het was tijdens een plaspauze.

14:13 vrijdag 26 mei 2017

Toch het Nederlandse pact dan? Het is Stef Clement die de achtervolging leidt. Hij geeft alles op die beklimming om naar de groep met Quintana en Nibali toe te rijden.

Het verschil nu op 30 seconden.

14:05 vrijdag 26 mei 2017

Er komt nu een klim van de tweede categorie. Daar moet Dumoulin het misschien zelf gaan proberen.

Het verschil wordt nu op 22 seconden gemeld. Dat willen we graag geloven.

14:00 vrijdag 26 mei 2017

Excuseer ons, maar wat moeten we met deze Italiaanse regie? De tijden kloppen zelden, de kopgroep in beeld terwijl de strijd zich achter in de koers plaatsvindt.

Dat was het. We zullen zo laten weten hoe het er voor staat.

13:59 vrijdag 26 mei 2017

Nog ruim 100 kilometer. Maar de achterstand van Dumoulin wordt niet kleiner.

13:56 vrijdag 26 mei 2017

In de groep van Nibali-Quintana wordt alles gegeven. FDJ, Movistar en Bahrein branden hun renners op om zoveel mogelijk voorsprong te pakken op de groep met de drie Nederlandse kopmannen Dumoulin, Kruijswijk en Mollema.


13:51 vrijdag 26 mei 2017

Het lijkt erop dat Orica, LottoNL-Jumbo en Trek ook hun werk doen om de achterstand met de groep Nibali-Quintana goed te maken.

Daar rijden FDJ, Movistar en Bahrein op kop.

Het verschil schommelt rond de halve minuut.

13:49 vrijdag 26 mei 2017

De Italiaanse omroep RAI meldt ook dat de aanval werd gedaan tijdens een plaspauze.

Een minuutje, meldt de organisatie. Het lijkt, gezien vanuit de helikopter, wat minder.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

13:47 vrijdag 26 mei 2017

Bobbie Traksel, commentator van Eurosport, zegt dat de groep met Nibali-Quintana is weggereden terwijl Dumoulin een plaspauze nam.

Dat durven wij niet met zekerheid te zeggen.

13:46 vrijdag 26 mei 2017

We willen graag de Italiaanse regie geloven: die zeggen dat het verschil tussen de groep met Movistar-Bahrein en de groep met Tom Dumoulin zo'n 20 seconden is...

13:42 vrijdag 26 mei 2017

We weten niet precies hoe het is gegaan: maar in de groep van Dumoulin zitten ook Kruijswijk en Yates. Gaan Orica en LottoNL-Jumbo ook meehelpen?

13:39 vrijdag 26 mei 2017

Waar zat Dumoulin toen Bahrein en Movistar hun coup pleegden?

13:36 vrijdag 26 mei 2017

Dit zagen we niet aankomen: Bahrein en Movistar gaan vanaf de eerste minuten in de aanval. Met nog 130 kilometer voor de boeg maakt zich een groep los van het peloton.

Wat een tactisch spel van de ploegen van Quintana en Nibali.

13:02 vrijdag 26 mei 2017

Er is een kopgroep weg op ongeveer 4 minuten van het peloton. De namen: Clément Chevrier (AG2R), Pello Bilbao (Astana), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Gregor Mühlberger (Bora), Pierre Rolland (Cannondale), Maciej Paterski (CCC), Tobias Ludvigsson (FDJ), Jevgeni Sjaloenov (Gazprom), José Herrada (Movistar), Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Jurgen Van den Broeck (Lotto-Jumbo), Rui Costa (UAE) en Ilja Kotsjevoi (Wilier-Selle Italia).

12:48 vrijdag 26 mei 2017

Bram Tankink zal flink balen: drie dagen voor het einde van de Giro moet hij opgeven. De pijn in de ribben is te veel.

Twitter bericht wordt geladen...

12:21 vrijdag 26 mei 2017

Dumoulin hoopte dat Quintana en Nibali het podium zouden verliezen na de etappe van gisteren. Nibali reageerde op die woorden in La Gazzetta dello Sport: 'Hij kan beter oppassen, want hij zou zelf ook nog het podium kunnen verspelen.

'Ik ben nog nooit zo getergd geweest. Hij moet leren om niet zo arrogant te doen en gewoon met beide benen op de grond blijven staan. Hij mag pas iets zeggen als hij het roze naar Milaan weet te brengen.'

Dumoulin reageerde vanochtend opnieuw op het akkefietje: 'Ik was een beetje fel. Maar na zo'n rit ben je vaak wat opgefokt. Dan zeg je dingen die je beter niet had kunnen zeggen. Of Nibali me aardig vindt of niet; aanvallen gaat hij toch. Maar het was niet nodig wat ik heb gezegd. Ik moet bij mezelf blijven. Ik zal ze ook nog wel even opzoeken.'

Ik ben nog nooit zo getergd geweest
Vincenzo Nibali

Twitter bericht wordt geladen...

12:02 vrijdag 26 mei 2017

Bauke Mollema was tevreden over hoe hij de loodzware achttiende etappe van de Ronde van Italië was doorgekomen, maar baalde toch dat hij in de slotfase tijd verloor op enkele directe concurrenten. 'Jammer dat ik nog tijd verlies op Ilnoer Zakarin en Thibaut Pinot. Die vertrokken met wat meer snelheid en konden wegblijven. Maar achter me zijn er ook weer jongens weggevallen, zoals Jungels.'

Volgens de kopman van Trek-Segafredo had hij het zwaar toen Nairo Quintana aanviel op de derde van de vijf beklimmingen. 'Het zwaarste moment van de dag was toen Quintana aanviel en Tom Dumoulin in de laatste kilometers van de beklimming het gat moest dichten. Toen zat ik op mijn limiet om dat bij te houden.'

Volgens Mollema staat Dumoulin er goed voor en ziet de rozetruidrager er sterk uit. 'Er komen nog twee zware bergritten aan. Ik hoop nog op te schuiven in het klassement, maar iedereen rijdt heel hard.'

Het zwaarste moment van de dag was het moment waarop Quintana aanviel en Tom Dumoulin in die laatste kilometers van de beklimming het gat moest dichten
Bauke Mollema

11:57 vrijdag 26 mei 2017

Steven Kruijswijk finishte gisteren als zevende in de achttiende etappe en maakte 32 seconden van zijn achterstand op Dumoulin goed. Hij steeg in het klassement van de negende naar de achtste positie, omdat de Luxemburger Bob Jungels op bijna vier minuten achterstand binnenkwam.

'Het gaat moeilijk worden om nog ergens veel tijd te winnen', zei de kopman van LottoNL-Jumbo. 'Je weet nooit. Iedereen moet wel zijn goede benen houden, misschien zakt er iemand doorheen en dat is waar ik op moet hopen. Ik word wel beter ten opzichte van de eerste week. Gelukkig kan ik laten zien dat ik het niveau wel heb.'

Kruijswijk zag op de derde beklimming, de Passo Gardena, een sterke Dumoulin. 'Movistar ontwikkelde een hoog tempo op de Gardena en dan is het wachten op een aanval van Quintana, en kort erna van Nibali. Dumoulin reed dat gat echter heel sterk dicht. Hij heeft die twee jongens wel onder controle.'

Krijswijk, en recht MollemaBeeld anp

11:53 vrijdag 26 mei 2017

In een een showroom in Treviso houdt Carla Pinarello (57) trots het nieuwste model omhoog: de Dogma F10. De klant die vlak achter haar staat, kijkt er verlekkerd naar, maar blaast zijn wangen vol als hij het prijskaartje ziet: meer dan 10 duizend euro. Tegen beter weten in kijkt hij naar zijn vrouw.

Sorry jongen, zie je haar denken. Doorlopen. Voor een Pinarello moet je sparen.

De etappe van vandaagd doorkruist de regio Veneto: geboorte- en sterftegrond van Giovanni Pinarello. We gingen op bezoek bij de geboortegrond van het exclusieve fietsmerk.De winkel is uitgegroeid tot een bedevaartsoord. Jaarlijks komen honderden toeristen de Mercurio Disk en de Razha K even strelen. 'Dat komt omdat wij feilloos passen in het rijtje Ferrari, Lamborghini, Gucci en Armani', zegt Carla. 'Allemaal producten van een bijzonder hoge kwaliteit - niet gratis, maar wel gemaakt met erg veel aandacht voor schoonheid.'

Lees hier het hele verhaal.

Carla Pinarello met het nieuwste modelBeeld anp

11:47 vrijdag 26 mei 2017

Ze e keken elkaar niet aan, Tom Dumoulin en Nairo Quintana. Op enkele meters van elkaar, vlak bij het podium en in de schaduw van de gevels in de winkelstraat van Ortisei, fietsten ze uit, de nummers een en twee in het klassement van de Giro d'Italia. De lange Nederlander, de handdoek om de nek, leek volledig in zichzelf gekeerd. De blik landde in het niets. De kleine Colombiaan had snel de helm afgezet en een petje omgekeerd op het hoofd geplaatst. Hij grimaste nog van de vermoeidheid.

Het was een veelzeggend beeld van een alweer beklijvende etappe. Dumoulin kreeg in de korte maar zware rit van 137 kilometer in het intimiderende berglandschap van de Dolomieten te maken met vrijwel alle denkbare uitdagingen die op het bordje van een rozetruidrager kunnen belanden.

Hij slaagde met hoogglans. Het roze zit nog steeds om zijn schouders, de belangrijkste concurrenten Quintana en Nibali konden geen seconde dichterbij kruipen.

Lees hier het etappeverslag terug.