© AFP

EK 2016. Spanje is er weer bij, maar ziet wel sleutelspelers uitvallen

Spanje is het nieuwste land dat zijn EK-tickets op zak heeft. De titelverdediger haalde het tegen Luxemburg. 4-0. Slovakije moet na een 0-1-verlies tegen Wit-Rusland voorlopig nog even wachten op haar eerste EK-deelname ooit. Zwitserland mag zich eveneens opmaken voor een drukke voetbalzomer in Frankrijk.

gma

Groep C: Gemengde gevoelens bij Spanje

Gemengde gevoelens bij Spanje na de met 4-0 gewonnen partij - twee goals van Santi Cazorla en twee van Paco Alcacer- tegen het Luxemburg van Maxime Chanot (Kortrijk) en Laurent Jans (Waasland-Beveren). Ja, dankzij de zege plaatste Spanje zich voor het EK in Frankrijk waar het meteen reekshoofd is, bondscoach Vicente del Bosque zal zich de match vooral herinneren als de interland waar hij voor het halfuur twee spelers geblesseerd zag uitvallen. Alvaro Morata moest na een tik tegen de kuit naar de kant terwijl David Silva al na zeven minuten werd vervangen met een enkelblessure. Dubbele pech dus voor Manchester City dat gisterennacht ook al Sergio Agüero met een hamstringblessure zag uitvallen bij Argentinië. Kevin De Bruyne neemt maar beter geen onnodige risico’s tegen Andorra. Het was overigens de eerste keer in een EK-kwalificatiematch dat Spanje zonder een speler van Real Madrid in de basis was gestart. Een unicum die de Belgische ref Sébastien Delferière vanop de eerste rij mocht meemaken.

Nog in de groep van Spanje verloor Slovakije met 0-1 van Wit-Rusland. Een eerste EK-deelname voor de Slovaken is dus nog lang niet zeker gezien Oekraïne - na een 0-2-zege bij Macedonië - plots weer op gelijke hoogte komt.

Groep E: Engeland op één match van 10 op 10

Engeland blijft in groep E dan weer foutloos na een 2-0-zege - doelpunten van Theo Walcott en Raheem Sterling - tegen Estland. Voor de match kreeg de geblesseerde Wayne Rooney een Gouden Schoen aangereikt uit de handen van Sir Bobby Charlton, het Britse voetbalicoon die hij van de troon duwde als eeuwig topschutter.

Zwitserland is na een 7-0-zege tegen San Marino en puntenverlies van Slovenië tegen Litouwen (1-1) dan weer zeker van deelname aan het EK.

Groep G: Rusland en Zweden nek aan nek

In groep G zijn één speeldag voor het einde zowel Rusland als Zweden nog in de running voor een rechtstreeks EK-ticket. Opvallend: Zlatan Ibrahimovic miste tegen Liechtenstein een strafschop, maar Zweden won wel. Met 0-2. Ibrahimovic zette zijn foutje zelf recht en scoorde het tweede doelpunt.

Uitslagen:

Spanje - Luxemburg 4 - 0Engeland - Estland 2 - 0Macedonië - Oekraïne 0 - 2Slowakije - Wit-Rusland 0 - 1Zwitserland - San Marino 7 - 0Slovenië - Litouwen 1 - 1Liechtenstein - Zweden 0 - 2Montenegro - Oostenrijk 2 - 3Moldavië - Rusland 1 - 2

Silva en Morata (Spanje) zeggen geblesseerd af voor Oekraïne

© REUTERS

David Silva en Alvaro Morata, beiden geblesseerd uitgevallen in de 4-0 overwinning tegen Luxemburg, zien de verplaatsing naar Oekraïne aan zich voorbij gaan. Dat kondigde de Spaanse voetbalbond zaterdag aan.

David Silva (Manchester City) en Alvaro Morata (Juventus) vielen beiden uit in de eerste helft van de wedstrijd tegen Luxemburg. Ze geraken niet fit voor de uitmatch tegen Oekraïne aanstaande maandag en worden dus uit de selectie gelaten.

‘David Silva heeft een verstuikte laterale ligament van de rechter enkel, Alvaro Morata kreeg een onbedoelde trap op zijn rechterbeen. Beiden zullen er niet bij zijn tegen Oekraïne’, liet de Spaanse voetbalbond weten in een verklaring op haar website.

Spanje is door de overwinning van vrijdag zeker van kwalificatie voor het EK en groepswinst. Daarachter is het een strijd tussen Slowakije, dat nog tegen Luxemburg moet, en Oekraïne. Beiden hebben 19 punten op dit moment.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer