© Photonews

Wilmots dropt Depoitre, Meunier én Jordan Lukaku in de basis

Bondscoach Marc Wilmots laat Laurent Depoitre, Jordan Lukaku en Thomas Meunier morgenavond starten in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra. Wilmots maakte zijn basisploeg al op de vooravond van die interland bekend. Jan Vertonghen en Toby Alderweireld vormen het centrale verdedigersduo, Depoitre krijgt in de spits de steun van Eden Hazard en Dries Mertens. Debutant Depoitre zal zich zijn eerste week bij de Rode Duivels dus nog lang herinneren. Tijdens de persconferentie verklapte de bondscoach wel dat tegen Israël Romelu Lukaku mag starten.

lvdw, ba, jvh

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De bondscoach moest de voorbije weken vervangers zoeken voor een reeks geblesseerden, maar de belangrijkste wijziging voert hij zaterdag op het middenveld door. Kevin De Bruyne speelt dan op de tien, de positie achter de diepe spits, in plaats van op de vertrouwde rechterflank. ‘Het is zeker een kwestie van snelheid, de omschakeling bij ons moet vlotter. Kevin loopt ook altijd goed tussen de lijnen en moet op de tien meer in schietpositie komen. We weten dat zijn trap levensgevaarlijk is. Een ander systeem is het echter niet, eerder een andere animatie op het middenveld’, aldus Wilmots. ‘Bij mij draait het ook niet om Kevin De Bruyne of Eden Hazard, maar om de ploeg. Het collectief was niet goed genoeg tegen Cyprus en dat enerveerde me.’

De Bruyne speelt dus in plaats van op zijn vertrouwde rechterflank op de tien achter de diepe spits, met naast zich Eden Hazard (links) en Dries Mertens (rechts). In de heenwedstrijd was Mertens met twee doelpunten en een assist nog uitblinker. Axel Witsel en Radja Nainggolan moeten voor evenwicht op het middenveld zorgen.

Onuitgegeven verdediging

Achterin was het door blessures puzzelen voor de bondscoach, uiteindelijk hakte Wilmots de knoop door en koos hij voor Toby Alderweireld en Jan Vertonghen als centraal verdedigersduo, de vaste tandem centraal achterin bij Tottenham Hotspur. Bij de Rode Duivels is het al van mei 2012 geleden dat beide ex-Ajacieden nog eens centraal achterin aan de aftrap verschenen.

Aanvoerder Vincent Kompany trainde vrijdag wel probleemloos mee, maar start zaterdag uit voorzorg toch niet. Daardoor krijgt Hazard de aanvoerdersband. Op de flanken start met Jordan Lukaku (links) en Thomas Meunier (rechts) eveneens een onuitgegeven duo, omdat de vaste backs centraal achterin staan. In doel is Simon Mignolet de vervanger van de geblesseerde Thibaut Courtois. Voor de Liverpool-goalie is het al vier jaar geleden dat hij bij de Rode Duivels nog eens titularis was in een wedstrijd met inzet.

Wilmots: 'Snel sleutel vinden'

Tegen Andorra, dat enkel in zijn thuiswedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina niet wist te scoren, moeten de Duivels zo snel mogelijk scoren. 'Bovendien incasseert Andorra in eigen huis niet al te veel doelpunten', weet ook Wilmots. 'We moeten dus snel de sleutel vinden.'

Als het ticket voor Frankrijk binnen is, volgt er dinsdag een volksfeest op de Heizel. ‘Momenteel is er bij mijn weten nog niets gepland, misschien dat heeft onze marketingafdeling wel iets voorbereid. Dat zou mooi zijn voor de supporters, zij verdienen dat’, besloot de bondscoach.

Schalkse Hazard: ‘Welke spelers van Andorra ik ken? Allemaal!’

© BELGA

Een ontspannen Eden Hazard heeft voor de start van de laatste training van de Rode Duivels in hun aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra de pers te woord gestaan. ‘Ik ken alle spelers van Andorra’, antwoordde Hazard laconiek op de obligate vraag over de tegenstander.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

De winger van Chelsea had voor zich natuurlijk een papier liggen met daarop de namen van de Andorese spelers. ‘Nee serieus, Ik ken er geen enkele, maar we gaan hen vandaag nog analyseren.’

Afgaand op de statistieken lijkt het alsof Hazard bij de Rode Duivels in de vorm van zijn leven zit, met vier van zijn tien doelpunten in zijn laatste vijf wedstrijden. Toch heeft de Speler van het Jaar in de Premier League met een vormcrisis te kampen. Hazard is ook niet te beroerd om dat toe te geven. ‘Dit is misschien wel de moeilijkste periode in mijn carrière, al zijn er altijd wel hoogtes en laagtes’, zinspeelde de winger op het feit dat hij in de beginmaanden van de competitie vaak nog niet op volle toeren draait. Dit jaar draait Chelsea echter vierkant en Hazard deelt in de malaise. ‘Ik weet niet goed waaraan het exact ligt, het is collectief en mentaal wat minder. Hard blijven werken en dan zal het wel beteren, ook met Chelsea. Ik ben in elk geval klaar om te spelen. Het is altijd leuk om bij de nationale ploeg te zijn en al zeker als het wat minder gaat bij de club.’

Hazard rendeert bij de nationale ploeg nog niet zoals hij dat in de voorbije seizoenen in clubverband bij Chelsea wel deed. ‘Ik denk ook dat ik beter kan, ik moet de ploeg doen winnen. De laatste wedstrijden scoorde ik wel, maar speelde ik niet goed. Vroeger was het altijd omgekeerd. Maar ook goed spelen en beslissend zijn, moet lukken’, aldus Hazard, die er in de met 6-0 gewonnen heenwedstrijd niet bij was wegens een teenkneuzing.

Tegen weinig voetballende ploegen vinden de Rode Duivels amper oplossingen. Marc Wilmots test tegen Andorra alvast een hertekend middenveld uit, met Kevin De Bruyne op de tien, achter de diepe spits. ‘We hebben daar deze week op getraind en we zullen zien wat het geeft op het veld. We werken allemaal aan de automatismen.’

Wilmots hekelt 'barslecht' kunstgrasveld: ‘Goed voor pizza margherita’

De Rode Duivels spelen zaterdagavond in het piepkleine Estadi Nacional tegen Andorra. Het enige dat Marc Wilmots zorgen lijkt te baren, is het kunstgrasveld. ‘Als je er een tackle op inzet, heb je een pizza margherita op de kuit. Dat doet weken pijn’, vertelde de bondscoach vrijdag tijdens de persconferentie.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

De Rode Duivels werkten vanavond hun eerste training in Andorra af op een barslecht veld. Wilmots: 'Mijn keuze voor een spits heeft niets te maken met het kunstgrasveld. Op alle velden kan je blessures oplopen. De spelers moeten voluit gaan op elk veld. Het enige dat me interesseert zijn de drie punten en de kwalificatie.’

'Het stadion is eigendom van de staat en de minister van Sport is een ex-rugbyspeler', verduidelijkt een werknemer. 'Er worden dan ook voornamelijk rugbywedstrijden gespeeld.' Wales-aanvaller Gareth Bale noemde het kunstgras van het Estadi Nacional zelfs ‘het slechtste veld waar hij ooit op speelde’. Ook bondscoach Chris Coleman sprak schande over het veld.

Gisteren kon onze man in Andorra zelfs met eigen ogen vaststellen hoe het veld er bij lag. Telkens als de bal botste, spatten er zwarte rubberen schilfers op. Het nationaal stadion opende in 2014 en het synthetische veld werd pas na twee testen goedgekeurd door de UEFA. Vorige maand gaf de FIFA zijn goedkeuring. De rugbylijnen werden met groen overgeschilderd. Wel goed nieuws was er voor Laurent Depoitre: de spits start met grote waarschijnlijkheid in de basis.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer