© Photo News

Sociale partners raken niet uit discussie over aanvullende pensioenen

De vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, zijn vrijdagmiddag opnieuw bijeen gekomen voor overleg over enkele hete sociale hangijzers. Bovenaan de onderhandelingsagenda stond de wet op de aanvullende pensioenen of de tweede pensioenpijler. Bedoeling was vrijdag toch tot een akkoord te komen. Maar lukte niet. 'Het water tussen beide partijen is te diep', vernam Belga uit verschillende bronnen.

gti

De wet op die aanvullende pensioenen voorziet in een minimale rendementsgarantie (3,25 procent voor de werkgeversbijdrage, 3,75 procent voor de werknemersbijdrage). Door het huidige klimaat van lage rentes zijn die rendementsgaranties onhoudbaar, argumenteren de verzekeraars. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het rendement ligt bij de werkgevers, die tekorten moeten bijpassen.

Die wet ligt nu ter discussie. De onderhandelingen tussen bonden en werkgevers is de voorbije dagen in een stroomversnelling gekomen, en wordt nu op het hoogste echelon gevoerd. Donderdag zat de Groep van Tien al samen over de aanvullende pensioenen. Ook vrijdag was dat het geval.

De vakbonden consulteerden vrijdag voor de start van het overleg hun instanties. De drie bonden kregen een mandaat om verder te onderhandelen. Volgens federaal secretaris van het ABVV Miranda Ulens was het de bedoeling om vrijdag “te proberen landen”. Dat zei ook Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris van de christelijke vakbond. Maar tot nu toe raakte 'De groep van Tien' het niet eens.

Zeven op de tien werknemers uit de privésector maken deel uit van de tweede pijler, is het nu via een groepsverzekering of een pensioenfonds. Sommige werknemers doen dit al hun ganse loopbaan, zodat het om serieuze spaarpotjes gaat. De belangen zijn dus groot. Wat verandert er voor wie?

Andere dossiers die op tafel lagen waren bijvoorbeeld de inkomensgarantie-uitkering, de tijdelijke werkloosheid en de arbeidsongeschiktheid.

Beide voorzitters van ACV en ABVV waren niet aanwezig. Rudy De Leeuw werd vervangen door Miranda Ulens, ACV-topman Marc Leemans werd vervangen door nationaal secretaris Mathieu Verjans.Dinsdag consulteren de vakbonden hun instanties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer