© IMAGEGLOBE

Roamingkosten binnen Europa verdwijnen vanaf juni 2017

De roamingkosten die de telecomoperatoren aanrekenen voor telefoneren en mobiel surfen in het buitenland worden vanaf 15 juni 2017 verleden tijd in de Europese Unie. Dat zijn vertegenwoordigers van de lidstaten en het Europees Parlement maandagnacht overeengekomen.

Volgens de deal zullen telecombedrijven vanaf juni 2017 geen extra kosten meer mogen aanrekenen wanneer consumenten vanuit andere Europese landen bellen, sms’en of surfen. Daarbij zijn ook garanties ingebouwd om prijsverhogingen in eigen land te vermijden. Anderzijds zijn er ook maatregelen voorzien om misbruik te verijdelen, zoals het aanschaffen van een goedkoper abonnement in het buitenland voor permanent binnenlands gebruik.

Europa voert al jaren strijd tegen deze roamingkosten. Volgens de Europese Commissie zijn ze daardoor sinds 2007 al met 80 procent gedaald. In afwachting van de afschaffing zullen die kosten ook volgend jaar weer dalen. Vanaf april 2016 mogen operatoren nog maximaal 0,05 euro extra per minuut aanrekenen voor een telefoontje vanuit het buitenland.

Daarnaast hebben de Europese onderhandelaars ook een vergelijk gevonden over de bescherming van netneutraliteit. Dat betekent dat operatoren in principe alle verkeer op het internet op gelijke manier moeten behandelen en geen voorkeursbehandelingen mogen verlenen. Ook hier zijn er wel wat uitzonderingen, bijvoorbeeld bij cyberaanvallen of voor communicatie tussen nooddiensten.

De maatregelen, die nog goedgekeurd moeten worden door de lidstaten en het voltallige Europees Parlement, maken deel uit van een bredere langetermijnstrategie om een digitale eenheidsmarkt in Europa tot stand te brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER