© PDR

Hof van Cassatie velt dinsdagnamiddag arrest in dossier-Aquino

Het Hof van Cassatie velt dinsdagnamiddag haar arrest in het dossier rond de Maasmechelse broers Aquino. In dat dossier worden 38 beklaagden vervolgd omdat ze 2,4 ton cocaïne vanuit Latijns-Amerika naar België zouden gesmokkeld hebben. De verdediging van de verdachten voerde aan dat in het onderzoek gebruik werd gemaakt van een burgerinfiltrant maar de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) oordeelde daar anders over. Volgens de verdediging heeft het Antwerpse parket-generaal echter zijn beroepsgeheim geschonden bij de behandeling voor de KI.

In het proces, dat in september 2014 voor de Hasseltse correctionele rechtbank begon, eiste het federaal parket celstraffen tot 15 jaar voor de drie broers Silvio, Antonio ‘Raf’ en Mario Aquino, voor hun echtgenotes en voor een dertigtal andere verdachten. Die zouden betrokken geweest zijn bij minstens zeven cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Volgens de verdediging heeft het federaal parket bij haar onderzoek echter gebruik gemaakt van een burgerinfiltrant, wat in België niet toegelaten is, en moet het hele onderzoek nietig verklaard worden.

De Hasseltse correctionele rechtbank legde de kwestie voor aan de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling maar die oordeelde op 3 februari dat er geen onregelmatigheden gevonden waren wat betreft de bijzondere opsporingsmethoden en dat er dus geen sprake was geweest van een burgerinfiltrant.

De verdediging trok tegen dat arrest in cassatie, alsook tegen het tussenarrest van de KI waarbij die besliste de speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) te verhoren zonder de verdediging daarvan op de hoogte te brengen.

Volgens de verdediging heeft de Antwerpse procureur-generaal bij de behandeling van het dossier door de KI stukken uit het vertrouwelijk informantendossier gebruikt, wat een schending van het beroepsgeheim zou uitmaken. Die stukken werden ook niet voorgelegd aan de verdediging, waardoor de rechten van verdediging zouden geschonden zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer