© BELGA

“We starten met een fris hoofd”

Het was gisteren vroeg dag voor de spelers van tweedeklasser Lierse bij hun eerste training. Al om 8 uur ‘s ochtends werd het nieuwe seizoen op gang getrokken. Met 24 spelers - onder wie met David Habarugira één nieuwkomer en twee testers- leidde kersvers trainer Younes Zerdouk zijn eerste training.

GERT GYSEN

Geen Antwerptaferelen met duizenden supporters gisteren op de training bij Lierse. Toch waren er acht moedige fans komen opdagen op het vroege uur. Want al om 8 uur begon de eerste training en ‘s avonds om 18.30 uur volgde een tweede sessie. Een ritme dat de Pallieters aanhouden tot aan de stage in Doorwerth op 20 juli. Want momenteel staat het hele trainingsschema in functie van de ramadan, de vastenperiode van de islam. Niet onlogisch, want bij de 24 aanwezige spelers telden we minstens tien moslims. En dan ontbraken er met Mohamed Helal en Ahmed El Messaoudi nog twee. Ook kersvers trainer Younes Zerdouk volgt de ramadan. “We hebben de uren aangepast, zodat iedereen het maximale kan geven tijdens de trainingen”, legt Zerdouk uit. “Om acht uur ‘s ochtends hebben de jongens nog erg veel energie. Overdag kunnen ze dan goed rusten om ‘s avonds nog een keer te trainen. Op die manier kunnen we goed werken, maar respecteren we ook ieders geloof. Zo vroeg trainen heeft met de warmte trouwens nog extra voordelen (lacht).”

Twee testers

De aanwezige fans kregen één nieuwkomer te zien: David Habarugira, een centrale verdediger die vorig seizoen nog bij Sint-Truiden speelde. “Die past perfect in ons profiel”, zegt Zerdouk. “Verder zoeken we nog een doelman, een centrale verdediger en een spits.”

Voor die laatste twee posities pikten gisteren al twee testers aan. Chihab Falatt (20) is een Frans-Marokkaanse centrale verdediger die voor Auxerre speelde. Spits Fernando Miranda (26) speelde vorig seizoen bij Bourges, de ex-club van Zerdouk. “Hij scoorde vorig seizoen elf keer in dertien wedstrijden. Hij is een aanvaller die past in het profiel dat we zoeken.”

Met Mojsov, Bajkovic, Velikonja, Bensebaini, Zizo en Hafez vertrokken al zes basisspelers bij Lierse. Ook voor jongens als Hamari Traoré, in de belangstelling van Anderlecht, en Faysel Kasmi staat er mogelijk nog een transfer op til. Een onzekerheid waar Zerdouk momenteel mee moet leven. Hij nam Kasmi - ondanks ziekte toch aanwezig op training - gisteren na de training even apart en ook met Traoré - die een individueel programma volgt - had hij een goed gesprek.

“Kijk, zolang die jongens met hun gedachten bij Lierse zitten, is er geen enkel probleem. Als ze denken dat ze al weg zijn, wordt het vervelender. Ik heb even met Traoré gepraat en hem op het hart gedrukt dat hij voor Lierse moet vechten zo lang hij hier onder contract staat. Dat weet hij ook. We zullen wel zien hoe het afloopt, maar we moeten die jongens hun ontwikkeling niet in de weg staan.”

Lierse begint straks aan een nieuw verhaal. In tweede klasse. Na de degradatie in mei gaat de ploeg er nu met frisse moed weer tegenaan. Zerdouk: “Het eerste wat ik tegen de spelers heb gezegd is dat we vandaag aan een nieuw seizoen beginnen. We starten met een nieuwe groep en met een fris hoofd. Zonder dingen die uit het verleden blijven hangen. Tijdens deze eerste weken wil ik een groep smeden. Eentje die goed samenwerkt en de juiste waarden in zich draagt. Nadien volgt de rest vanzelf.”

MEER OVER

MEER OVER VOETBAL