NOS VoetbalAangepast

Van Basten is sieraad voor voetbal

Het was zonder twijfel het weekend van de 5-1 overwinning van PEC Zwolle op Ajax. Er waren aan tafel bij NOS Studio Voetbal dan ook complimenten voor de kersverse bekerwinnaar uit Zwolle, er was ongeloof over het spel van de Amsterdammers en het gedrag van de supporters werd sterk afgekeurd.

Maar er was ook zeker aandacht voor ander voetbal. Voor de nieuwe trainer van AZ bijvoorbeeld, Marco van Basten. Hij werd door de tafelgasten alom geprezen. "Hij is echt gegroeid de afgelopen jaren", aldus Arno Vermeulen. "Goed voetbal, een grote naam, een geweldige voetballer, een uithangbord en goed met jonge spelers."

Elftal verkocht, toch leuk voetbal

Volgens de voetbalcommentator haalt AZ een trainer binnen die de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt. "Twee keer is zijn hele elftal verkocht en twee keer heeft Van Basten met jonge jongens toch een heel seizoen leuk en aanvallend voetbal gespeeld. Ik ben echt benieuwd hoe hij het met AZ gaat doen."

De komst van Marco van Basten past in de traditie van AZ , zei ook Volkskrant-journalist Willem Vissers. "Hij is een sieraad voor de sport op alle fronten." De andere twee tafelgasten bij Studio Voetbal, Spanje-kenner Edwin Winkels en Jan Mulder, waren ook te spreken over de overgang van de oud-spits. "Fantastisch", zei Mulder. "Dit soort clubs moet zo verschrikkelijk blij zijn met een man als Marco van Basten."

Simeone versus Mourinho

De analytici van Studio Voetbal keken uiteraard ook vooruit naar de twee halve finales in de Champions League van komende week, Atlético Madrid-Chelsea op dinsdag en Real Madrid-Bayern München op woensdag.

Het eerste duel, een confrontatie tussen de coaches Diego Simeone en José Mourinho, wordt volgens de liefhebbers een echte clash. "Het zijn in principe twee defensief en op countervoetbal ingestelde coaches, maar ik denk dat in dit duel Simeone uiteindelijk toch het meeste initiatief zal nemen", zei Winkels.

Winkels, die het Spaanse voetbal op de voet volgt, noemde Simeone een leerling uit de school van Carlos Bilardo, de vroegere Argentijnse bondscoach onder wie de Atlético-trainer zelf nog speelde. "Er zijn in het Argentijnse voetbal twee stromingen, de Menotti-lijn en de Bilardo-lijn. Dat zijn de twee belangrijkste bondscoaches die het land heeft gehad. Menotti werd wereldkampioen in '78, Bilardo in '86."

"Menotti staat voor het mooie voetbal, Bilardo voor het hardere en countervoetbal. Simeone is echt een exponent van het 'Bilardismo', zoals ze dat noemen."

Messi spaart krachten

Tot slot liet Winkels ook nog zijn licht schijnen over de situatie van Lionel Messi bij FC Barcelona. Weliswaar scoorde Messi zondagavond voor een weer eens Barcelona, maar zijn kleurloze optredens van de voorbije weken wekken de indruk dat de sterspeler energie spaart voor het WK. "Mensen die dicht bij Messi staan, beweren: hij heeft alles met Barcelona al gewonnen, de Champions League, de landstitel, de gouden schoenen. Hij spaart zijn krachten om straks in de zomer met Argentinië die ene prijs te pakken die hij nog niet heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl