Jeugdbewegingen waarschuwen: ‘Let op voor de voedselveiligheid en voor everzwijnen op kamp’

De zomer is pas begonnen en in Vielsalm is al een eerste jeugdbeweging op kamp geveld door een voedselvergiftiging. Hoe bereiden scouts en chiro hun leden voor op zomerkampen en welke tips en waarschuwingen krijgt de leiding mee?

Een twintigtal kinderen van een Waalse scoutsgroep zijn tijdens hun bivak in Vielsalm geveld door een voedselvergiftiging. Negen kinderen werden overgebracht naar een ziekenhuis. Vermoedelijk werden ze ziek na het drinken van kraantjeswater.

‘Ieder jaar duiken er berichten op van bivakplaatsen die ontruimd worden nadat voedselvergiftiging werd vastgesteld. Toch is er zelden iets mis met het voedsel. Ofwel worden ze ziek na het drinken van besmet water. Ofwel worden ze getroffen door een buikgriep. Uiteraard worden onze leiders vooraf gewaarschuwd voor alle mogelijke gevaren’, zegt Merijn Gouweloose van Chiro Vlaanderen.

‘Zo hebben we een nieuwsbrief over kampen en verwijzen we onze leden door naar de site van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). En we hebben gedurende de zomer een 24 uur permanentie voor het geval zich een probleem zou voordoen of voor alle mogelijke vragen’, zegt Gouweloose.

Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen worden kampen voorbereid en besproken met de districtscommissarissen. ‘Wij hebben ook een 24 uur permanentie en onze leden wordt uitvoerig gewaarschuwd voor alle mogelijk gevaren. Dat gaat van het bewaren en klaarmaken van voedsel tot het waarschuwen voor hongerige everzwijnen. Scouts staat voor avontuur. Wij zitten vaak in de bossen en daar moet je toch rekening houden met een aantal specifieke zaken’, zegt pedagogisch medewerker Hans Van Kerckhove van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

‘Uiteraard vestigen wij vooral veel aandacht op de bewaring bereiding van voedsel. Maar we waarschuwen ook bijvoorbeeld voor de gevaren van berenklauw, het sap van die plant kan brandwonden veroorzaken, voor teken en andere insectenbeten en voor everzwijnen. Het everzwijn is vooral ’s avonds en ’s nachts actief en heeft een goede reukzin. Als het everzwijn een mens tegenkomt, zal het liefst vluchten of zich verbergen. Sommige dieren kunnen wel gevaarlijk worden als ze zich bedreigd of in het nauw gedreven voelen.’

Maximum 7 graden

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) geeft in ‘Bederf je kamp niet’, een hoop tips over hoe je voedsel best bewaart op bivak en hoe je het in veilige omstandigheden klaarmaakt:

-Bewaar alles in een afgesloten ruimte zodat er geen ongedierte niet bij de voorraad kan.

-Plaats voedingsmiddelen niet rechtstreeks op de grond.

-Lees dagelijks de temperatuur af van je koelkast en diepvriezer via een display of losse thermometer. Vlees en bewerkte groenten en fruit bewaar je maximum op 7 graden, gevogelte, gehakt en vis op maximum 4 graden. Je diepvries moet minstens op min 18 graden staan.

-Beschik je niet over een koelkast, werk dan met minder bederfelijke producten,

bijvoorbeeld blikje tonijn, verse groenten, bokaal spaghettisaus, salami, smeerkaas, confituur, …

-Bewaar vers geleverde vis of vlees waarop geen houdbaarheidsdatum vermeld is niet langer dan één dag.

-Hou rauwe en ongewassen producten gescheiden van bereide producten,

dek daarom alle bereide producten in je koelkast zo veel mogelijk af.

-Een geopend blik gebruik je best volledig op. Overschotjes doe je in een proper

recipiënt en dit gaat in de koelkast.

Handen wassen

-Ruimtes waar met voeding gewerkt wordt, moeten proper zijn zodat er geen vuil en stof op de voeding terecht komt.

-Er moet gelegenheid zijn om handen te wassen. Zorg voor water, zeep en een hygiënisch handdroogmiddel zoals bijvoorbeeld een papierrol (geen handdoeken).

-Gebruik alleen drinkbaar water voor de bereiding van maaltijden, het wassen van de handen, de vaat en het poetsen van de keuken. Pas op met het gebruik van tuinslangen om water aan te voeren.

Deze slangen mogen alleen maar gebruikt worden voor drinkbaar water.

-Gebruik verschillende snijplanken en keukenmateriaal (bv. messen) voor vlees, vis, groenten, rauwe en bereide producten of was dit materiaal tussendoor zeer grondig af.

-Ontdooi diepgevroren producten in de koelkast en zorg ervoor dat het dooivocht niet op andere producten komt.

-Zorg ervoor dat je het vlees en de vis goed doorbakt voor je ze opdient. Pas vooral op met varkensvlees, gehakt en gevogelte.

-Koude gerechten worden tot consumptie bewaard bij een temperatuur van hooguit 7°C. Dus opgelet met pastasalade!

-Zorg dat de warme maaltijden minstens 65°C blijven, of koel ze zo snel mogelijk af.

-Gebruik geen rauwe eieren in voedsel dat niet verhit wordt. Als je met eieren werkt, gooi dan de schalen onmiddellijk weg, maak je werktafel proper en was je handen. (tg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen