Politie staakt op 23 september als politiek niet ingrijpt

© BELGA

© REUTERS

© REUTERS

© BELGA

© BELGA

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Duizenden politieagenten dreigen met een nationale staking op 23 september als de politiek niet snel een krachtig signaal geeft. De politieagenten betogen in Brussel tegen de stijgende pensioenleeftijd. De manifestanten zijn even langsgeweest op het kabinet van minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld), maar die kon de stakingsdreiging niet afwenden.

kidr

Zowat 14.000 politieagenten namen deel aan de betoging tegen de stijgende pensioenleeftijd. Het is een arrest van het Grondwettelijk Hof dat bepaalt dat iedereen binnen de politie tot de leeftijd van 62 jaar moet werken. De gunstregimes voor het vervroegd pensioen bij de politie verdwijnen dus.

De betoging maakte een tussenstop bij minister van Pensioenen Alexander De Croo, maar die kon de stakingsdreiging bij de politie niet afwenden. Tijdens een onderhoud met de bonden gaf hij niet het signaal waar de betogers om vroegen, zegt Vincent Houssin van VSOA Politie. Het gesprek met De Croo verliep ‘beleefd’, maar de vakbonden zijn ontgoocheld over de federale onderhandelaars; ‘De formateurs wilden ons zelfs niet ontvangen. Dat is zeer onbeleefd.’ De Croo is er volgens de vakbondsman van overtuigd dat er overgangsmaatregelen moeten komen, en hij zal die boodschap ook brengen op de onderhandelingstafel.

Vlaggen, ballonnen en bommetjes

De sfeer bij de politiebetoging verschilt niet van die bij andere vakbondsacties. Er zijn de gebruikelijke vlaggen en ballonnen, er loeien sirenes en er worden opvallend veel bommetjes afgevuurd. Een delegatie van de bonden is de Finance Tower binnengegaan voor een onderhoud met de minister van de regering in lopende zaken. Ondertussen schoten militanten wat vuurwerk af voor het gebouw.

De betoging verloopt tot nu toe gedisciplineerd en zonder incidenten, maar wel erg luidruchtig. Even was er een klein incidentje aan de Finance Tower, maar na wat duw- en trekwerk keerde de rust snel terug. Sommigen spraken voor aanvang van een mogelijke anarchistische tegenbetoging, maar daar is niets van te zien.

‘Flikken zullen het niet meer pikken’

De slogan vooraan in de betoging luidt ‘Flikken zullen het niet meer pikken’. Enkele agenten in uniform houden een oogje in het zeil, maar ondervoorzitter Vincent Houssin van de vakbond VSOA Politie verwacht geen problemen. De bonden geven de regering nog 24 uur om 'een duidelijk signaal' te geven dat niet aan de leeftijd gemorreld zal worden. 'We vragen eigenlijk enkel dat woord gehouden wordt', zegt Houssin. Indien niet, dreigen de bonden met hardere acties, onder meer een nationale staking van de geïntegreerde politie op 23 september.

In de betoging lopen ook delegaties van andere overheidsbonden mee. 'Bij ons is het probleem hetzelfde. Ook wij zijn ongerust en vragen een degelijk sociaal overleg', zegt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP, die met een veertigtal mensen meestapt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen